Els hospitals de Blanes i Calella han tramitat 1.229 comunicats d’incapacitat temporal per un ingrés hospitalari en un any. Al total de la Regió Sanitària de Girona han sigut més de 6.000 comunicats.
El setembre del 2022 es va implementar el canvi en què els centres passaven a encarregar-se directament de tramitar les baixes per ingrés hospitalari. Fins llavors ho feien els Centres d’Atenció Primària (CAP).
A la demarcació gironina, els primers que van gestionar les incapacitats temporals per ingrés van ser l’hospital d’Olot, el de Santa Caterina de Salt (Gironès) i el Trueta de Girona. A partir d’aquí es va anar desplegant a la resta de centres de la regió: Palamós (Baix Empordà), Figueres, Campdevànol (Ripollès), Blanes i Calella.
De mitjana, a la Regió, s’han tramitat 430 comunicats al mes relacionats amb la incapacitat temporal. El mes de juny va ser el que major nombre de baixes i comunicats es van fer amb 563 tràmits (292 baixes i 271 comunicats).
A Blanes i Calella, 637 comunicats corresponen a la primera baixa que es produeix a partir de l’ingrés hospitalari. A la Regió aquesta xifra puja fins a 3.246. D’altra banda, al centre selvatà i maresmenc, les 592 comunicacions restants són documents que es generen de forma automàtica si al cap de set dies el pacient segueix ingressat. En aquest cas, al total de la demarcació han sigut 2.891 comunicacions.
Una mesura per agilitzar processos
La baixa la genera el mateix hospital en el moment de l’ingrés, ja sigui de forma urgent com programada, a petició del pacient i a partir de la informació que es recull en aquell moment. D’aquesta manera, s’estalvien desplaçaments dels familiars al centre d’atenció primària per a gestionar-la. Si al cap de 7 dies –comptant des del primer dia que va faltar a la feina- el pacient encara continua ingressat, es genera un comunicat de confirmació de manera automàtica, el qual té una validesa de 14 dies. Tant la baixa com el primer comunicat es poden descarregar des de La Meva Salut. Els següents comunicats de confirmació s’han de tramitar des de l’atenció primària.
La mesura beneficia la població en edat laboral i el canvi permet agilitzar els processos, disminuir el nombre de contactes a l’atenció primària per gestions d’aquest tipus i millorar l’experiència del pacient i el seu entorn. El 18% de les incapacitats temporals generades a la regió són per ingrés hospitalari. Per altra banda, el projecte permet disminuir la càrrega administrativa que assumien els CAP amb aquestes gestions.