Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Un 31% de les dones que han donat a llum en el primer any de la sala de parts naturals de l’Hospital de Calella ho han fet sense anestèsia

Des de la Corporació assenyalen que el nombre de cesàries a l'Hospital de Calella continua descendint


L’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella va inaugurar la sala de parts natural el març del 2023. Des de llavors, s’hi han atès 482 parts normals sense complicacions dels quals, 150 han sigut sense administració d’anestèsia. Això representa que un 31,1% de les dones han parit a l’Hospital de Calella ho han fet sense anestèsia.

La sala de parts naturals de l’Hospital de Calella es va tirar endavant per donar resposta a la demanda de gestants del territori de poder comptar amb un entorn no medicalitzat i ben equipat per atendre el part normal. Així ho apunten des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Del conjunt de dones que ha decidit parir de forma natural, el 18,6% ha donat a llum dins de l’aigua. Moltes d’altres han fet ús de la banyera com a mètode analgèsic durant el procés de dilatació, però han parit fora de l’aigua. L’aigua proporciona un efecte relaxant i permet una major mobilitat a la gestant, fent que la seva experiència sigui més satisfactòria.

A més de la banyera, la sala està equipada amb un bany amb dutxa, un llit per descansar o utilitzar durant el part, una liana, una cadira de parts i una pilota. A més, també té diferents elements que les dones poden utilitzar. La sala compta amb altres prestacions, com llums regulables, fil musical o parets pintades de color terra per tal d’oferir un entorn càlid, de calma, tranquil·litat i confortabilitat.

En aquest cas, de les 150 dones que han parit sense anestèsia, el 12,6% ha tingut la criatura a la cadira de parts i el 26% ha partit fent ús de la liana, un instrument que permet mantenir una postura verticalitzada i que afavoreix el descens del nadó.

Les cesàries, a la baixa

Des de la Corporació assenyalen que el nombre de cesàries a l’Hospital de Calella continua descendint. Per contra, apunten que la xifra de parts eutòcics, o parts sense complicacions, va en augment.

El 2022 es van atendre 772 parts. D’aquests, el 71,9% dels parts normals no van requerir cap intervenció i el 18,8% van ser cesàries. Ara bé, el 2023 es van atendre 636 parts i un 76% van ser parts normals i les cesàries van reduir-se fins al 14,9%.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit