La patronal Foment del Treball ha reclamat a totes les parts implicades en les negociacions per acollir la Ryder Cup 2031 que busquin una “solució” per evitar que el torneig de golf es faci fora de Catalunya. L’Associació de Naturalistes de Girona, la Plataforma Caldenca, Unió de Pagesos, part de l’oposició de Caldes (ERC i SOM) i En Comú Podem, en canvi, celebren que la Generalitat hagi frenat la Ryder Cup 2031; un “projecte especulatiu”, “un complex urbanístic de super luxe”.
En un comunicat, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha dit que els organitzadors “sempre han estat buscant solucions per encabir el projecte en les actuals necessitats del Govern amb un camp de golf regat amb aigua 100% reciclada i amb un projecte social i mediambiental al darrera”. Segons Sánchez Llibre, seria un “despropòsit” que el torneig que enfronta Europa i els Estats Units en golf no es pugui fer a Catalunya “per culpa de la Generalitat”. A més, el president de Foment recordat que la Ryder aportaria un impacte de 1.300 milions d’euros, atrauria uns 270.00 visitants de tot el món i crearia un miler de llocs de treball.
Ecologistes, pagesos i veïns de Caldes, d’altra banda, asseguren que l’ampliació del Camiral Golf & Wellness amb un tercer camp de golf, un nou hotel o apartaments suposava destruir “més de 200 hectàrees de boscos i sòl agrícola protegits”. Així doncs, afirmen que aquest projecte és incompatible “amb l’emergència climàtica i les conseqüències planetàries del turisme de luxe”.
El projecte de la Ryder Cup 2031 que havia d’acollir Caldes de Malavella preveia ampliar les instal·lacions del complex amb un tercer camp de golf de divuit forats i aixecar 12.000 metres quadrats destinats a usos turístics (que es concretarien en un hotel o bé apartaments).
Menys aigua a la riera
Els ecologistes, la plataforma, els pagesos i els tres partits recorden que actualment Camiral Golf & Wellness té dos camps de golf: l’Stadium Course i el Tour Course, inaugurats el 1999 i el 2005. Aquests es complementen “amb dos hotels i uns 400 habitatges de luxe, entre xalets i apartaments”.
Al comunicat, expliquen que els dos camps es reguen sobretot amb aigua regenerada, que prové de la depuradora de Caldes i de l’estació regeneradora privada que té la urbanització. Només un 2% d’aigua prové de pluvials, subratllen. L’escrit, però, assegura que tot aquest volum d’aigua “comporta la conseqüent reducció del cabal que circula per la riera de Santa Maria, que alimenta els Estanys de Sils i la conca de la Tordera. “En èpoques de sequera com la dels darrers dos anys, el fet és molt preocupant”, indiquen.
Sí, però als camps actuals
Per últim, l’Associació de Naturalistes, la Plataforma Caldenca, Unió de Pagesos, ERC, SOM i En Comú Podem asseguren que no s’oposen a què la Ryder Cup 2031 se celebri a Caldes si es fa dins les instal·lacions actuals. Un extrem que els promotors de la candidatura ja van dir que plantejarien a l’organització del torneig internacional. “Allò que no tolerem és que per fer-ho s’hagi de destruir i hipotecar el territori”, subratllen al comunicat.