Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

I no passa res! amb Josep Borrell: els trens d’un país no-normal


 

Cada dimecres, al matí360 ‘I no passa res!’ amb Josep Borrell. Avui, un comentari

“Bon dia, Josep Lluís, i audiència,

En un país normal, el tema de la setmana a haurien estat els resultats electorals. I hauríem pogut parlar de si tal partit ha pujat o l’altre ha baixat tant. O de si ens hem de preocupar perquè l’extrema dreta es consolida en una part de l’electorat, de si el verd substitueix el taronja o de mil altres coses relacionades amb la política.

Però, en canvi, com que NO som un país normal, i estem a anys llum de ser-ho, el tema del moment és un robatori de 40 metres de cable que han causat perjudicis per més de catorze milions d’euros i han fet volar pels aires les relacions, ja de per si delicades, entre la Generalitat i el govern central.

Qui ha de vigilar les vies? Qui gestiona els trens? Qui és el responsable que a la xarxa viària catalana hi hagi incidents 300 dels 360 dies de l’any? Aquestes no són qüestions de les quals hauríem d’estar parlant. Però ho hem de fer per constatar com de malament estem.

Ve un temporal i s’emporta el pont d’en Pixota. Resultat: dos anys de funcionament deficient de la R1. Roben 40 metres de cable i col·lapsen totes les línies de Rodalies del país. I tardarem dos mesos a recuperar la normalitat.

Hi ha alguna manera que això funcioni bé? No ho sé, però sí que tinc clar que en els sistemes polítics i burocràtics, com més capes hi ha entre l’usuari o l’administrat i el que pren les decisions, pitjor va tot.

En aquest cas, preferiria que ho gestionés tot la Generalitat i així ens estalviem totes les capes de decisió entre el nostre govern i el de l’Estat. I si hem de demanar explicacions, ho fem aquí. Això garantirà un millor funcionament? No ho sé. Sospito que no, però crec que val la pena provar-ho. Si més no, guanyarem en traçabilitat i transparència, encara que sigui només una mica.

Us faig un spoiler: en menys de tres dies tindrem una nova crisi de qualsevol altra cosa de país no-normal i deixarem de parlar dels trens, almenys durant una temporadeta. I ningú haurà fet res. I continuarà no passant res.”

 

Amb el patrocini de:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit