Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

I no passa res! amb Josep Borrell: el dia més maco de l’any


 

Cada dimecres, al matí360 ‘I no passa res!’ amb Josep Borrell. Avui, un comentari en record al “mestre” Josep Maria Terricabras.

“Bon dia, Josep Lluís, i audiència,

Ahir va ser el dia més maco de l’any, sens dubte! Sant Jordi és un dia en què el nostre petit univers s’omple de bones idees.

Per exemple, milions de persones van tenir la boníssima idea de sortir al carrer a passejar, regalant-se roses i llibres, agafant-se de la mà, celebrant l’amor de cavallers, princeses i dracs. Tothom qui estima, ahir tenia l’ocasió perfecta per fer-ho saber i celebrar-ho.

És veritat que en els darrers anys (per no dir dècades) el món del llibre surt a competir per Sant Jordi per veure qui ven més llibres, qui signa més dedicatòries i qui és capaç de recórrer més parades en una sola jornada.

Però ahir al matí, algú va tenir una molt bona idea que em va portar a fer les paus novament amb el món del llibre. Al Passeig de Catalunya de Blanes s’hi va celebrar un esmorzar literari amb autors, editorials i llibreters de la població. Cap d’ells competia per sortir a les notícies ni per ser el best-seller d’aquest any. Més aviat al revés, es tracta d’una trobada promoguda per una pastisseria local on ara mateix ens escolten, i l’arxiu municipal, i que tenia com a única raó de ser explicar-nos a nosaltres mateixos que hi ha molta gent que fem les coses simplement pel gust de fer-les, perquè ens agrada fer-les i perquè no sortir als grans mitjans de comunicació no vol dir que no es facin les coses bé i amb “carinyo”. I ja que hi som, amb amor.

L’Almudena, l’Argemir, l’Evita, en Xavi, en Joan i una dotzena més de persones ahir van ser la base en la qual es recolza la gran cultura, perquè sabem que, igual que als icebergs, hi ha una relació directa entre la mida de la base i l’alçada de la punta. Ahir, la base era al carrer fent-se veure.

I m’agrada pensar que molta altra gent, a altres poblacions, haurà tingut la mateixa idea: a Lloret, a Malgrat, a Tordera, a Calella, a Pineda, a Mataró… per tot arreu hi ha gent que escriu llibres sense fer cas als elitistes que reneguen dels seus orígens dient que ‘avui en dia tothom escriu llibres’. És veritat, i per això a ells els va tan bé. Perquè els autors locals i les editorials modestes i independents són qui s’atreveix i prenen el risc amb els autors novells, amb les pròximes revelacions, amb els gèneres menys comercials. Són, diguem-ho clar, els que eixamplen la base sobre la qual els altres s’estan.
Per això avui, un dia després que tothom tingués tan bones pensades, m’ha semblat també una bona idea aprofitar aquesta idea per homenatjar i reivindicar a tothom que ahir va tenir la mateixa brillant idea de celebrar sant Jordi, el millor dia de l’any.”

 

Amb el patrocini de:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit