Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El sindicat Domum reclama a la Generalitat que entri a l’accionariat de Nylstar per salvar els llocs de treball


Domum Sindical Social reclama a la Generalitat que entri a l’accionariat de la tèxtil Nylstar de Blanes per reflotar l’empresa i salvar els llocs de treball. El sindicat, part del comitè d’empresa amb CCOO i UGT, assegura que reconvertir en accions el deute que la companyia té amb la Generalitat pels crèdits que no ha tornat és “la garantia més sòlida” per assegurar la viabilitat de la fàbrica.

Domum ha enviat una carta al conseller d’Empresa, Roger Torrent, on diu que la reindustrialització és “l’única via” per mantenir la plantilla i superar el procés de liquidació en què està immersa la tèxtil. A més, apunta que aquesta situació és la conseqüència directa “de l’aposta equivocada” que l’accionista va fer quan va canviar el model de negoci apostant per fils especialitzats. Segons subratlla l’escrit, la possibilitat que la Generalitat entri a l’accionariat de la tèxtil és, ara per ara, “la garantia més sòlida” per assegurar la viabilitat de la fàbrica i conservar els 80 llocs de treball.

Alineant-se amb la petició que ja va fer el comitè de Nylstar, el sindicat Domum recorda que la tèxtil “arrossega deutes” amb la Generalitat, pels crèdits que se li van concedir i que no va tornar. Per això, després que la companyia hagi presentat concurs per anar a liquidació, el sindicat reclama al Govern que converteixi aquest deute en accions. D’aquesta manera, “tindrà un control directe sobre el futur de l’empresa i el manteniment dels llocs de treball”.

A la carta, el sindicat també recorda que, precisament, el comitè ja va plantejar aquesta petició durant la compareixença que es va fer fa poques setmanes davant la comissió d’Empresa i Treball del Parlament. “El procés de reindustrialització és l’única via per poder conservar l’ocupació i la identitat de la indústria”, insisteix Domum Sindical Social, subratllant que la tèxtil de Blanes és una empresa gairebé centenària.

“La formació i professionalitat dels treballadors i treballadores i el producte que fabriquen fa que sigui una companyia que reuneix les condicions per recuperar l’activitat productiva i, sense cap dubte, ser viable”, recull la carta.

Una empresa gairebé centenària

Si Nylstar acaba desapareixent, es posarà fi a una empresa gairebé centenària de Blanes. Nascuda l’any 1923 amb el nom de Societat Anònima de Fibres Artificials (SAFA), la companyia va arribar a donar feina a més de 2.000 treballadors. L’any 2007, però, ja aleshores sota la propietat del grup Nylstar, la tèxtil va entrar en concurs de creditors.

Va ser durant aquest procés quan el grup inversor Praedium la va adquirir per 1,8 MEUR. El propietari del grup, Alfons Cirera, es va convertir en el màxim accionista de la companyia. El 2016, l’empresa va fer un canvi de model productiu i va redirigir-se cap a la producció de fils especialitzats. Durant la pandèmia, també va llançar al mercat una mascareta amb un nou teixit antiviral. Però durant els darrers anys, l’empresa també s’ha vist marcada per ERO i una progressiva reducció de plantilla, fins arribar als 80 treballadors actuals.

A mitjans de gener, que ja feia més d’un mes que havia aturat la producció, Nylstar va presentar concurs de creditors. Així, entrava en liquidació i acomiadar tota la plantilla. L’accionista ho va fer saber la setmana passada al comitè d’empresa. La notícia arribava, precisament, pocs dies després que Nylstar anunciés la intenció d’acomiadar 24 empleats, però que a darrera hora retirés aquest ERO.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit