test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Territori pot impedir la construcció de nous habitatges a una quinzena de municipis del Maresme

L’objectiu del PDU és afavorir una ordenació amb menys consum de sòl amb pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, afavorir la connectivitat i reduir les emissions de CO2


El Departament de Territori prohibirà la construcció de 43.600 nous habitatges en 30 municipis en el tram de costa entre Malgrat de Mar i Alcanar, menys l’àrea metropolitana de Barcelona. Així ho detalla el pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no disponibles. Aquest pla s’ha aprovat definitivament dimecres per la conselleria amb restriccions per combatre la “urbanització excessiva”. Els 43.600 habitatges representen el 41% dels que encara es podien edificar. Es tracta de la continuació del programa de protecció de la Costa Brava, aquest cop en el tram sud del litoral.

El PDU analitza el planejament dels 41 municipis situats en aquest tram de costa per identificar aquells on encara es podria construir. Les localitats corresponen a les comarques del Maresme, el Garraf, el Baix Penedès, el Tarragonès, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià. Així, s’hi inclouen també ciutats com Mataró, Tarragona o Salou, entre d’altres.

Concretament, a la comarca del Maresme, els municipis en què es revisarà el plantejament són Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou.

L’objectiu del PDU és afavorir una ordenació amb menys consum de sòl amb pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos. A més, també vol afavorir la connectivitat i reduir les emissions de CO2. La consellera de Territori, Ester Capella, ha apuntat que amb aquest pla es volen evitar “les urbanitzacions disperses, que signifiquen consum de sòl, d’aigua, congestió de trànsit i desarrelament”.

Entre les modificacions que es proposen és la implantació d’un mínim de sostre d’activitat econòmica i/o allotjament rotacional en un mateix àmbit territorial. L’objectiu d’aquesta mesura és aconseguir l’equilibri entre població ocupada resident i llocs de treball localitzats.

Un procés que pot ser dificultós pels municipis

Segons la llei d’urbanisme, els ajuntaments han de revisar i refer els seus plans d’ordenació urbanística municipal, adaptant-los a les noves directrius. Dels 41 municipis que abasta aquest PDU, n’hi ha 30 que no estan adaptats al planejament territorial modern, dels quals 19 tampoc s’han adaptat a la Llei d’urbanisme del 2002.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit