test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La consellera de Territori visita el nou espai reurbanitzat del Port de Blanes


La consellera de Territori, Ester Capella, ha visitat aquest dissabte el nou espai reurbanitzat del Port de Blanes. Les actuacions, que s’han dut a terme a través de Ports de la Generalitat, han permès reurbanitzar la ribera amb la creació de nous espais enjardinats i nous accessos. També s’ha renovat la coberta de la llotja de peix per fer-la més impermeable i a la Confraria de pescadors s’han instal·lat 200 plaques solars que han de servir per cobrir el consum energètic de l’activitat que s’hi desenvolupa. Tot plegat ha suposat una inversió d’1,6 milions d’euros (MEUR), la meitat dels quals han estat finançats amb fons europeus.

La consellera ha destacat que accions com les que s’han fet al Port de Blanes permeten acostar els ports a la ciutadania:

 

“És una intervenció en els espais dels ports però, a més a més, en els espais urbans i, per tant, amb aquesta incorporació i aquest dialeg permanent que hi ha d’haver entre els ports, i la ciutat o poble en el que estan ubicats. És incorporar-los a la trama urbana […], ara hi ha una espai per als ciutadans i ciutadanes, amb un espai per jocs infantils, amb verd, amb continuïtat del passeig. I, per tant, treballem per fer que s’incorpori a l’activitat diària de les persones, un espai que, pel que sigui, durant molts anys va estar vetat, tancat, limitat o no accessible”.

Espai reurbanitzat al Port de Blanes
Foto: Aj. Blanes

Per la seva banda, l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, s’ha mostrat satisfet amb el resultat de les obres:

 

“Considerem que són unes obres magnífiques. Hem modernitzat el port, l’hem fet més sostenible amb el tema de l’aigua però també de les plaques solars. Com alcalde, el que valorem és com s’ha obert [el port] al poble, com s’ha guanyat un espai urbà que podem disfrutar tots els ciutadans i ciutadanes de Blanes. Tenim un parc infantil que abans no hi era, tenim un passeig magnífic. Estem teixint el tramat urbà. Estem unit el ciutadà amb una important font econòmica de Blanes com és la pesca. És un port molt viu”.

Inversió d’1,6 milions d’euros

Les obres de la ribera del port de Blanes han permès habilitar zones d’ombra, espais enjardinats i circuits per a vianants. A més, s’ha creat una àrea de jocs infantils entorn de la llotja vella. L’execució d’aquestes obres així com la instal·lació d’un dipòsit soterrat d’aigua regenerada per al reg ha suposat un cost de 907.000 euros.

Pel que fa a la coberta de la llotja de peix les actuacions han consistit en la instal·lació d’una nova estructura metàl·lica de xapa i panells d’aïllament. La coberta s’ha impermeabilitzat i s’ha aplicat un tractament anticorrosiu a les estructures metàl·liques i de fusta exposades a l’ambient marí. Aquesta actuació ha tingut un cost de 700.000 euros.

A la Confraria de pescadors de Blanes s’han instal·lat 200 plaques solars amb una potència de 92 kW/h que cobreix el 100% del consum energètic de les instal·lacions. Aquesta actuació dona continuïtat a les accions en matèria de sostenibilitat d’aquest espai. L’any passat ja es va instal·lar una dessalinitzadora, l’aigua de la qual s’utilitza per netejar la llotja i rentar les caixes de peix.

La consellera ha estat acompanyada per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández; el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez; la directora de Ports, Annabel Moreno i el director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Sergi Albrich.

Reclamació de les inversions pendents

La consellera Ester Capella ha aprofitat la seva visita al Port de Blanes per reclamar els convenis de 914 MEUR en infraestructures que l’Estat té pendents de signar. “Aprofito per demanar que la ministra de Transports i Agenda Urbana (Raquel Sánchez) que signi els convenis del protocol acordat per fer efectius els milions pactats als pressupostos generals de l’Estat i poder-los executar”, ha dit, i ha afegit que “tot i estar en funcions, les obligacions continuen vigents”.

Entre les actuacions previstes hi ha la pacificació de l’N-II al Maresme; la millora dels accessos a la C-32, a l’AP7, l’AP2 i a l’Eix Pirinenc (N-260) i els intercanviadors que han de permetre la connectivitat entre Rodalies i FGC al Vallès. Segons l’Agènciia Catalana de Notícies, el paquet també inclourà millores pel corredor de mobilitat de la Selva marítima.

Foto: JLV/marina360

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit