Avui, al matí360 de Ràdio Marina, ens hi ha acompanyat Sònia Garangou, historiadora. Amb ella hem parlat sobre l’enfonsament del vaixell Ciudad de Barcelona i del projecte Solidarity Park.
Garangou apunta que malgrat que l’eix central segui l’enfonsament del Ciudad de Barcelona, la nau transportava brigadistes internacionals. Així, com diu, la commemoració “és una bona ocasió per parlar de les brigades internacionals, del seu paper a la Guerra Civil i del fenomen de solidaritat internacional; el que no s’ha tornat a repetir a la història.”
La historiadora malgratenca explica que el 30 de maig, dia exacte de l’aniversari, van fer una trobada d’alumnes emmarcada dins del Projecte Educatiu del Solidarity Park. Aquest projecte, segons Garangou, “relaciona la Guerra Civil amb la història local amb el fet de les brigades internacionals i amb els conflictes d’avui en dia”.
“El monument del Solidarity Park treballa la idea de com moltes vegades els fets històrics han estat oblidats i com els podem recuperar”, explica. Ara bé, també apunta que aquest monument “no acaba una vegada inaugurat, sinó que continua estant viu”. Així, com diu Garangou, és un monument participatiu on “tothom pugui dir la seva”. De fet, enguany s’han inaugurat 4 ulls de bou nous fets per alumnes que l’any passat van participar en el projecte del Solidarity Park.
Com diu Garangou, “la idea del Solidarity Park és aprofitar el memorial per fer una trobada de diverses persones del món per fer unes jornades on reflexionar la història i fer una anàlisi del passat i veure cap on anem a dia d’avui”.