L’alcalde de Mataró, David Bote, ha obert la possibilitat de posar més barreres físiques a les rieres i passos subterranis inundables de la ciutat, després que ahir alguns cotxes es quedessin atrapats per la pluja al pas del Cargol, que connecta la ciutat amb el passeig marítim per sota les vies del tren. En declaracions a Catalunya Ràdio i RAC1, Bote ha dit que “està clar que el que va passar ahir no havia de succeir”. No obstant, ha admès que potser caldrà posar més barreres físiques de les que hi ha actualment per fer complir la normativa en cas de pluja intensa. “Si la tecnologia ho permet, podríem explorar tancar més ràpid els passos”, ha dit.
El batlle ha explicat que tots els passos subterranis estan senyalitzats i per això ha demanat a la ciutadania que respecti aquesta senyalització. Bote ha qualificat d'”angoixants” les escenes que es van viure en alguns punts de la ciutat, com la de l’home que els bombers i policies locals van rescatar del seu cotxe i que va resultar ferit greu. L’alcalde ha felicitat els serveis d’emergències per la seva actuació.
Diversos serveis municipals estant treballant aquest dissabte per netejar i reparar les afectacions provocades per l’excepcional aiguat que va deixar més de 90 litres en una hora a Mataró. Mentre durin aquests treballs per restablir la normalitat, l’Ajuntament manté activat en fase d’alerta el Pla d’Actuació Municipal per inundacions.
Diversos equipaments afectats per l’aiguat
La tempesta va provocar inundacions i filtracions d’aigua en diversos equipaments educatius. L’escola Anxaneta és la que va resultar més afectada, però també van tenir afectacions l’escola d’educació especial Les Aigües, l’escola Antonio Machado i l’edifici d’educació infantil de l’escola Joan Coromines. Es preveu que dilluns puguin obrir amb normalitat.
Pel que fa a equipaments culturals, es va inundar tota la planta baixa de Can Marfà. Gènere de Punt. Museu de Mataró. Per treure l’aigua ha calgut desmuntar part de l’exposició temporal, i els treballs de neteja i muntatge impedeixen obrir l’equipament.
Tot i que diversos equipaments esportius també es van veure afectats per la pluja –sobretot el pavelló municipal Teresa Maria Roca-, les incidències no afecten l’activitat esportiva prevista per aquest cap de setmana.
Ahir, l’Ajuntament també va intervenir, juntament amb els Bombers, en 3 edificis situats a l’avinguda de Can Torner, carrer de Rosselló i passatge de Santa Magdalena. Aquest últim es va haver de desallotjar preventivament i aquest matí s’ha intervingut per estintolar l’edifici. A excepció del pas soterrat de Sant Agustí, que aquest matí encara estava tancat a la circulació de vianants, la resta ja s’han pogut netejar i funcionen amb normalitat.
Per altra banda, el Mercat municipal de la plaça de Cuba ha obert amb normalitat. La tempesta va provocar filtracions i algunes parades es van quedar temporalment sense llum. A l’aparcament es va acumular molta quantitat d’aigua però va drenar quan va parar de ploure.
Afectació al port i testimonis de veïns
La gerent del Port de Mataró, Margarita Díaz, ha explicat a l’ACN que la tromba d’aigua va ser molt intensa i va caure en molt poc temps. Això va fer que molts vaixells s’omplissin d’aigua. La marinera, que estava avisada, va aconseguir amb bombes salvar-ne 12, però dos s’han enfonsat. Un d’ells tenia 25 quilos de combustible, però se li ha posat una barrera de protecció i, de moment, no n’ha sortit cap taca.
Els veïns ja estan acostumats a aquestes tempestes de final d’estiu, tot i que el Raúl Guitérrez, un veí, ha reconegut que mai havia vist tanta aigua acumulada al bar de sota de casa seva. Les clavegueres estaven tan plenes que expulsaven l’aigua. L’endemà de l’aiguat ha passejat amb la seva dona i ja pràcticament no es veia res, només algunes zones on es nota que s’havia acumulat l’aigua.
Un altre veí, el Jaume Saurí, ha explicat que el seu pàrquing sí que es va inundar d’aigua, i ha opinat que potser caldria netejar millor les clavegueres perquè puguin empassar bé tota l’aigua quan plou d’aquesta forma.
Foto: ACN