L’empresa gironina ACIN Recycling Metals ha presentat l’única oferta per comprar la tèxtil Nylstar de Blanes. Segons ha informat el comitè, la proposta s’acompanya d’un projecte que preveu generar 75 llocs de treball i dur a terme una inversió propera als 30 milions. La plantilla de l’antiga tèxtil ha avalat la proposta perquè, tot i que suposi acabar amb una activitat centenària, permetrà reindustrialitzar l’espai i buscar fórmules per donar sortida a l’atzucac en què es troben els 36 treballadors actuals de Nylstar. La decisió final, però, recaurà en mans del jutjat i l’administrador concursal.
La tèxtil Nylstar de Blanes -l’antiga SAFA- va entrar en liquidació ara fa just un any, després de mesos d’inactivitat. Des d’aleshores, la incertesa ha planat damunt la plantilla, que s’ha anat reduint de manera progressiva. Dels 80 treballadors que quedaven a l’inici del procés, ara se’n mantenen 36.
A l’estiu, Nylstar va reprendre part de la producció de fil gràcies a una línia de crèdit. Des d’aleshores, sota tutela de l’administrador concursal, la plantilla ha anat donant sortida a diferents comandes esperant si es concretava formalment una oferta de compra per a la factoria i els terrenys.
A finals de gener -en concret, el dia 31- es va exhaurir el termini fixat per l’administrador concursal perquè es presentessin ofertes per a la unitat productiva. Ara el comitè d’empresa, que té accés a la documentació, ha informat que se n’ha presentada una per part d’ACIN Recycling Metals, amb seu a Riudarenes.
Una oferta d’una empresa de recilcatge
Segons recull la seva pàgina web, ACIN es dedica al reciclatge industrial. Fundada ara fa dotze anys, el 2014 l’empresa va traslladar la seva seu de Barcelona a la Selva. El 2018 ACIN va adquirir Ferralles i Metalls Sils i va comprar un terreny de 50.000 metres quadrats a Riudarenes.
Des d’aleshores, la seva activitat està en creixement constant. ACIN Recycling Metals recicla, transforma i comercialitza tant ferralla com residus no ferris (entre els quals, metalls, envasos, cables, bateries o components d’aparells electrònics).
75 llocs de treball i 30 MEUR
De moment, es desconeix el valor de l’oferta que ACIN ha fet per comprar la tèxtil Nylstar. Ara bé, sí que se sap, segons el comitè, que la intenció de l’empresa és reconvertir l’antiga tèxtil i aprofitar els terrenys de Blanes per dur-hi a terme l’activitat de reciclatge industrial. A més, la proposta de compra s’acompanya d’un projecte que preveu arribar a generar 75 llocs de treball i invertir prop de 30 MEUR.
El comitè d’empresa ha donat a conèixer avui el projecte d’ACIN a la plantilla de Nysltar, que l’ha avalat. Ara, això es recollirà en un informe que s’enviarà a l’administrador concursal perquè el traslladi al jutjat. El president del comitè, Xavier Cherino, explica que veuen amb bons ulls la proposta perquè, tot i que suposi “posar fi a una activitat centenària” [la del tèxtil] sí que permetrà reindustrialitzar l’espai i “generar ocupació”.
A més, també assenyala que s’aprofitaran els terrenys i es mantindrà l’activitat industrial.
A l’espera del jutjat mercantil
El comitè té ara de termini fins demà per presentar un informe sobre la proposta -que no és vinculant- davant l’administrador concursal. A partir d’aquí, la decisió de tirar endavant l’oferta, i formalitzar la compra, dependrà tant de l’administrador com del jutjat mercantil.
Xavier Cherino confia que el projecte tiri endavant i es puguin reindustrialitzar els terrenys de Blanes. El president del comitè admet, també, que passar a la següent fase de liquidació suposaria que els actius de la tèxtil sortissin a subhasta i “donar la possibilitat de rebre ofertes especulatives pel sòl de Nylstar sense que es tingui en compte si s’acompanyen o no d’un projecte industrial”.
L’ACN ha intentat posar-se en contacte amb ACIN Recyling Metals per saber més detalls de l’oferta de compra i el projecte que l’acompanya, però de moment no ha estat possible.