Avui, al matí360 de Ràdio Marina, ens hi ha acompanyat Jordi Boada, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB). Amb ell hem parlat sobre els deserts marins.
Boada apunta que els deserts marins són un problema “desconegut” però “fàcil d’explicar quan ens posem sota l’aigua”. “El desert té una aparença relativament bonica perquè estem parlant d’una roca completament pelada, però realment estem veient un ecosistema dramàticament empobrit”, explica l’investigador.
Segons apunta, les causes que poden provocar canvis dràstics en el fons marí són les espècies invesores, el canvi climàtic i la pujada de temperatures de l’aigua i la sobrepesca. De fet, aquest darrerm com apunta, és “el típic a casa nostra”. “Ens falten depredadors, peixos, que es mengin els eriçons, com la dorada”, diu, aquests “exerceixen un control natural de la població dels eriçons. Quan no hi ha aquest control, ens trobem zones on els eriçons dominen i fan que col·lapsi el bosc d’algues”.
“El que perdem quan es crea un desert submarí són moltes coses, molts béns i serveis”, apunta l’investigador del centre blanenc. “Tothom s’imagina que quan perdem un bosc a terra, totes les espècies que hi viuen pateixen, el que passa és que al estar sota l’oceà, aquest fenòmen passa molt descaparcebut”.
Boada explica que s’estan duent a terme moltes accions per revertir aquesta situació. Tot i això reconeix que falta molta feina per fer per comunicar tots els problemes que passen sota el mar.