El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha celebrat la II Nit del CEAB aquest divendres. Es tracta d’una vetllada per apropar la ciutadania a la recerca científica internacional que es desenvolupa al centre. En aquesta segona edició, l’esdeveniment s’ha centrat en l’estudi dels ecosistemes d’aigua dolça i ha aplegat prop de 150 persones.
La Nit del CEAB va començar amb la visita a l’exposició Ecofeminismes augmentats: clima, aigua i dona. La mostra recull els principals problemes que afronten els ecosistemes d’aigües continentals d’arreu del món i com, a més dels impactes ecològics suposen impactes socioeconòmics, perjudicant especialment els col·lectius més vulnerables, com les nenes i dones.
A partir de l’exposició, investigadores del Centre de l’àmbit de la limnologia, han donat a conèixer algunes nocions clau, com el concepte d’eutrofització, de salinització, de pèrdua de biodiversitat, les diferents formes de contaminació que pateixen els ecosistemes d’aigua dolça o l’augment constatat de sequeres i fenòmens extrems i les conseqüències que comporten. A més, han parlat d’ecofeminisme, dels projectes de recerca que es desenvolupen des del CEAB en rius, llacs, zones humides i estanys d’alta muntanya, i dels resultats i evidències obtingudes. En aquesta línia, la setmana passada el CEAB va arrencar una prova pilot en llacs d’alta muntanya.
Després de les explicacions inicials, ja a la terrassa del Centre i amenitzat amb música i aperitius, s’ha obert la conversa amb el públic assistent sobre totes aquestes qüestions.