Un estudi científic elaborat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) detalla que els microbis s’escampen de forma global pels corrents d’aire ascendent que hi ha a la zona intertropical. D’altra banda, l’article apunta que el fenomen natural de dispersió s’està accelerant a causa del canci climàtic, la deforestació i el fet que les grans zones humides siguin cada vegada més seques. Per això plantegen protegir regions geogràfiques sensibles del planeta i reduir la càrrega atmosfèrica de pols.
L’atmosfera és una autopista per a molts microbis segons detalla l’estudi ‘Undestanding atmospheric intercontinental dispersal of harmful microorganisms’ del CEAB-CSIC. La investigació combina la microbiologia amb les dinàmiques de la Terra per constatar que els microorganismes s’escampen amb el vent. En l’estudi es detalla que el fort vent ascendent que hi ha en la zona intertropical -la que hi ha per sobre i per sota de l’equador – aspira grans masses de partícules com ara marines, pols del desert i restes d’un incendi. Molts microorganismes s’hi adhereixen i això fa que viatgin fins a la troposfera lliure.
Aquests microbis tenen unes característiques i mecanismes d’adaptació que els permet arribar tan amunt i a partir d’allà poden viatjar milers de quilòmetres i dispersar-se per tot el món. Ho fan a partir dels corrents d’aire constants i de llarg abast que arriben a les capes superiors d’aire.
Estudi transversal
L’estudi del CEAB-CSIC s’emmarca en del projecte AEROSMIC finançat per l’Agència Estatal d’Investigació (AEI) i per la xarxa de seguiment ecològic a llarg termini (LTER). A més, té un fort component transversal. Connecta l’estudi de les formes de vida microscòpiques amb el de les dinàmiques globals del planeta Terra. Uneix disciplines com la microbiologia, la física o la meteorologia per aprofundir en el coneixement dels mecanismes de dispersió de llarg abast dels microorganismes.
Foto: ACN