L’Ajuntament de Mataró s’ha apuntat una “primera victòria” en el litigi judicial amb El Corte Inglés. L’operador comercial va presentar a principis d’any una demanda civil per intentar recuperar els 24 milions d’euros de la compravenda de l’Illa de Can Fàbregas i de Caralt, feta fa més de quinze anys amb previsió de fer-hi un equipament comercial i un aparcament de grans dimensions. El jutjat de primera instància 5 de Mataró, però, ha admès la declinatòria presentada pel consistori perquè l’assumpte es resolgui al contenciós administratiu per la dimensió pública del conflicte. L’empresa ja ha apel·lat a l’Audiència i des del consistori lamenten que El Corte Inglés “no cessi en la seva voluntat de continuar litigant amb la ciutat”.
Segons detalla l’Ajuntament en un comunicat, la demanda del Corte Inglés fa palès que l’operador “abandona l’interès públic” i lamenta que després de tants anys Mataró no hagi pogut comptar ni amb el centre comercial ni amb el que havia de ser “l’aparcament més gran del centre de la ciutat”.
Des de 2009 pendents del Corte Inglés
La història es remunta a l’any 2009, quan El Corte Inglés va signar la compra dels terrenys després de guanyar un concurs públic per fer els grans magatzems. Per tirar endavant el projecte, el febrer del 2012 l’Ajuntament va concedir la llicència d’obres.
Tot es va començar a complicar a finals d’aquell mateix any, quan el TSJC va anul·lar els canvis urbanístics que havia aprovat anteriorment el consistori i que havien permès desmuntar l’antiga fàbrica Can Fàbregas per deixar espai per al centre comercial.
Després d’un llarg periple judicial, els tribunals van obligar l’Ajuntament a anul·lar definitivament els canvis urbanístics i a recuperar el planejament anterior al 2008 i reconstruir la nau industrial perquè era un edifici protegit. Una reconstrucció que a hores d’ara encara no s’ha fet.
En aquest punt, les parts exposen posicionaments enfrontats. Segons va explicar El Corte Inglés a principis d’any, la situació judicial feia “impossible” tirar endavant el projecte i diu que el contracte signat fa més de quinze anys havia d’esdevenir “nul” perquè no es complirien les condicions acordades.
L’Ajuntament, per la seva bada, diu que la reconstrucció de la fàbrica “mai ha estat un impediment tècnic” perquè es pogués tirar endavant el projecte: “La finca té 9.629 metres quadrats i Can Fàbregas ocuparia menys del 5% de la superfície del solar”.
En aquest sentit, l’Ajuntament creu que l’operador comercial “ha tingut l’oportunitat de construir” des que va obtenir la llicència d’obres a principis de 2012 i, en canvi, “ha cercat sempre una excusa per demorar la seva responsabilitat”.