El Corte Inglés ha presentat una demanda contra l’Ajuntament de Mataró per demanar el retorn dels 24 milions d’euros de la compravenda de l’Illa de Can Fàbregas i de Caralt. La compra es va fer fa més de quinze anys amb previsió de fer-hi un equipament comercial i un aparcament de grans dimensions. El govern local ho ha fet públic aquest dijous, tot anunciant que ha presentat una contrademanda. L’executiu acusa la companyia d’haver dilatat “amb excuses” la construcció del centre comercial i sosté que hauria pogut començar les obres el 2012. Tot i que el TSJC va anul·lar els canvis urbanístics de la finca i va demanar reconstruir la fàbrica de Can Fàbregas, el govern diu que això “mai ha estat un impediment” per construir el centre comercial.
El Corte Inglés va signar la compra dels terrenys el 2009. Ho va fer després de guanyar un concurs públic que implicava un “compromís”, segons l’Ajuntament de Mataró, per millorar l’oferta comercial i la mobilitat del centre de la ciutat.
En aquest sentit, a part de construir el centre comercial, estava previst fer un aparcament soterrat per a més de 800 places, una part dels quals es destinarien a ús públic. Per tirar endavant els dos equipaments, el febrer del 2012 l’Ajuntament va concedir a El Corte Inglés una llicència d’obres amb previsió que l’espai estigués en funcionament al cap de dos anys.
Calia recuperar l’antiga fàbrica Can Fàbregas
A finals del 2012, gairebé un any després de concedir la llicència, el TSJC va anul·lar els canvis urbanístics que havia aprovat anteriorment el consistori i que havien permès desmuntar l’antiga fàbrica Can Fàbregas. Aleshores va començar un periple judicial que va acabar quan la justícia va obligar l’Ajuntament a anul·lar els canvis urbanístics. Així, calia recuperar el planejament anterior al 2008 i reconstruir la nau industrial perquè era un edifici protegit. Una reconstrucció que a hores d’ara encara no s’ha fet.
Fonts de El Corte Inglés consultades per l’ACN sostenen que la sentència ferma dictada pels tribunals i el fet que s’obligui a restituir la fàbrica, “impossibiliten manifestament i absolutament” l’execució del projecte pel qual s’havien comprat els terrenys. Així, com apunten, “el pacte esdevé nul”. La companyia insisteix que si el TSJC va anul·lar els instruments urbanístics que havia desenvolupat l’Ajuntament a la parcel·la, també queda anul·lat el contracte per fer el centre comercial i l’aparcament. A més, diu que “hi ha hagut reiterats intents frustrats de negociació per evitar la demanda”.
“El Corte Inglés ha de defensar de forma diligent el seu patrimoni, protegint així l’interès de l’empresa”, recalca la companyia. Afegeix que no pot actuar com a “garant de les obligacions de l’Ajuntament de Mataró”.
L’ajuntament diu que la construcció hauria pogut tirar endavant
Per la seva part, el consistori mataroní rebat l’argumentari de l’empresa. El govern insisteix que El Corte Inglés hauria pogut tirar endavant la construcció del centre comercial i de l’aparcament des que va obtenir la llicència d’obres. Recalca que la fàbrica afecta menys del 5% de la superfície del solar. En aquest sentit, considera que l’empresa ha estat més de deu anys buscant “excuses” per no fer les obres, i assenyala que recentment el govern ha estat partícip de converses amb tercers inversors a qui El Corte Inglés hauria volgut revendre la finca.
L’Ajuntament atribueix la reclamació dels 24 milions d’euros pagats fa deu anys a un canvi de model de negoci en què estarien prioritzant la venda d’essius immobiliaris que no resultin estratègics. El consistori rebutja la demanda judicial i ha presentat una declinatòria perquè l’assumpte sigui resolt pel jutjat contenciós administratiu. Al mateix temps, fonts municipals apunten que està estudiant presentar de forma complementària una demanda de reconversió per l’incompliment del contracte de compravenda.