Les intervencions arqueològiques realitzades al jaciment de Ca la Madrona de Mataró han revelat restes prehistòriques situades sota el jaciment d’època romana, segons han explicat els seus responsables. En concret, han aparegut mostres ceràmiques i lítiques que podrien ser de finals del neolític o principis de l’edat de Bronze. Maresme Circular, marca del Consorci de Residus del Maresme, ha decidit prorrogar la intervenció arqueològica actual perquè els arqueòlegs puguin esgotar l’estratigrafia romana i, més endavant, amb una nova licitació, accedir al possible jaciment prehistòric. La intervenció l’està fent l’empresa d’arqueologia Can Mansana a la zona on s’ubicarà el sector industrial del futur Parc Circular Mataró-Maresme.
La pròrroga, amb un cost de 354.000 euros, servirà per allargar la intervenció arqueològica des del març fins a finals d’any. A més, compta amb l’autorització del Departament de Cultura i amb el vistiplau del Servei d’Arqueologia Municipal de l’Ajuntament de Mataró.
En aquest temps es completarà l’excavació del jaciment romà. També es retiraran les estructures de formigó de l’antiga cooperativa Cristalleries de Mataró i s’obtindrà una primera aproximació de l’extensió de l’hipotètic jaciment prehistòric. Això serà clau per planificar una futura fase d’excavació específica d’aquest estrat.
Restes de fa 5.000 anys
En total, Maresme Circular ha invertit al jaciment de Ca la Madrona prop de cinc milions d’euros. Aquests dinars s’han destinat als treballs arqueològics, al moviment de terres i a altres despeses associades a les intervencions.
Segons els responsables del jaciment, les restes localitzades durant aquesta intervenció arqueològica es poden emmarcar en tres períodes diferents. Una primera d’època moderna amb rases de vinya (s. XVII-XVIII). Un segon d’època romana també amb rases de vinya (s. I-IV dC) i una necròpolis (s. III dC) amb 71 individus, que dona continuïtat a la trobada durant la primera fase d’excavacions arqueològiques.
Finalment, l’època prehistòrica trobada sota l’estratigrafia d’època romana amb restes ceràmiques i lítiques que datarien de finals del neolític o principis de l’edat del bronze, fa uns 5.000 anys. De moment, s’han trobat restes d’aquesta època en tres zones diferents de la parcel·la, però a mesura que avanci la intervenció es podrà saber si es tracten de troballes aïllades o d’un mateix jaciment prehistòric. D’aquesta manera es podrà acotar les dimensions, la cronologia i la tipologia de jaciment (si és d’hàbitat o d’enterrament).
Continuen les obres de la primera fase del Parc Circular Mataró-Maresme
De la seva banda, l’empresa Vialser Edificación y Obra Civil segueix amb les obres d’edificació de la primera fase del Parc Circular Mataró-Maresme, que es preveu que acabi la primavera del 2026. Aquesta primera fase compta amb un pressupost de gairebé set milions d’euros i permetrà construir l’Espai Refer, un “centre cívic” de prevenció de residus, com en diuen els responsables, amb un conjunt de serveis gratuïts per a la ciutadania amb vocació d’integració social.