El Parc Circular Mataró–Maresme ha estat destacat com un dels projectes que més contribueixen a la transformació de Mataró en matèria d’economia circular. La Comissió Tècnica de Mataró Circular 2030, integrada per una desena d’experts en sostenibilitat i economia circular, l’ha votat com a iniciativa prioritària durant el Fòrum de revisió de l’Agenda Urbana de l’Ajuntament de Mataró.
El projecte, que es preveu operatiu a partir de la primavera de 2026, té com a objectiu allargar la vida útil dels productes i reduir la generació de residus a Mataró i al Maresme. Situat al polígon industrial de Mata-Rocafonda, el Parc Circular es convertirà en un centre de referència per a la reutilització i reparació de materials, generant un impacte significatiu en el teixit social i econòmic local.
Un projecte estratègic i innovador
El Parc Circular Mataró-Maresme s’alinea amb el Pacte Verd Europeu i l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular. La seva primera fase inclourà l’Espai Refer, un centre destinat a la prevenció de residus amb serveis com la Biblioteca de les Coses, sistema de préstec d’objectes d’ús esporàdic; o un servei d’assessorament per a l’autoreparació en diferents àmbits. També hi haurà tallers de prevenció del malbaratament alimentari, préstec de vaixella reutilitzable o una botiga de segona mà. A més, acollirà xerrades i activitats sobre aprofitament de recursos i hi haurà una Scrap Store, amb excedents d’empreses per a projectes d’ecodisseny.
Aquesta fase també contemplarà una zona de tractament de residus voluminosos, connectada amb el sistema de recollida porta a porta, per maximitzar la recuperació de materials.
Impacte econòmic i social
El projecte generarà 381 llocs de treball durant la seva construcció i 211 en fase d’explotació. D’aquests, 105 seran destinats a persones en risc d’exclusió social. Des del Consorci de Residus del Maresme també preveuen un efecte dinamitzador en el sector empresarial local, promovent la innovació i la transició cap a un model de producció sostenible.
El Parc Circular Mataró-Maresme compta amb una inversió estimada de gairebé 40 milions d’euros. D’una banda, provenen d’ajuntaments del Maresme (14,3 MEUR) i inversió privada (14,6 MEUR). Per altra part, de subvencions de la Generalitat i dels fons Next Generation (11 MEUR).
Arquitectura sostenible i innovadora
El disseny de les instal·lacions segueix les directrius nZEB (Nearly Zero Energy Building) per garantir una alta eficiència energètica. Així incorporarà solucions passives de control tèrmic, plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum i mesures per reduir el consum de materials. Un dels elements destacats és la reutilització dels residus de vidre de la històrica fàbrica Cristalleries de Mataró per a la pavimentació dels espais interiors.