Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Trànsit demana “molta prudència” pels desplaçaments del pont de la Puríssima

Mossos activaran un dispositiu especial de circulació, amb més de 1.600 controls i 1.700 efectius desplegats arreu de la xarxa viària


El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, ha demanat “molta, molta, molta prudència” als conductors que facin desplaçaments per carretera durant el pont de la Puríssima. El SCT preveu que per aquest pont es facin fins a 460.000 desplaçaments de sortida a partir d’avui dimarts, i fins a 250.000 de retorn. Per fer-hi front, Mossos activaran un dispositiu especial de circulació, amb més de 1.600 controls i 1.700 efectius desplegats arreu de la xarxa viària. El dispositiu començarà aquest dimarts 5 de desembre a les 15.00 h de la tarda. Aquest dispositiu estarà vigent fins a les 24 hores de diumenge dia 10.

Lamiel ha recordat que és el primer període festiu amb una mobilitat “pròpiament” d’hivern. Així, molts desplaçaments es fan cap a destinacions d’interior més al nord del país. En aquestes, les vies més conflictives són les que accedeixen a les zones de muntanya i a les estacions d’esquí. Així, es preveu que les vies que poden registrar més problemes viaris a partir d’aquest dimarts siguin la C-16, C-17, C-14 i A-2. També l’N-145 i l’N-260 d’accés a Andorra. Tanmateix, també s’espera una mobilitat cap a zones del litoral, a través de l’AP-7 tant en direcció nord com sud. Una via que, des de l’alliberament dels peatges a algunes autopistes, ha registrat un increment notable de la intensitat de trànsit.

A banda, el SCT també preveu que incrementi la congestió en vies d’accés a poblacions en què es faran fires tradicionals. Per exemple la de l’Avet a Espinelves o el Mercat Medieval de Vic, que es farà del 6 fins al 10 de desembre. Ambdós esdeveniments podrien afectar les carreteres C-25 i C-17, respectivament.

Carrils addicionals 

Davant la previsió d’afectacions, el SCT posarà en marxa mesures especials de circulació i regulació del trànsit a partir d’aquest mateix dimarts. Entre altres mesures, s’instal·laran carrils en sentit contrari durant la sortida a l’AP-7 entre Montornès del Vallès i Hostalric el dimecres 6 de desembre. També durant el retorn, a la mateixa AP-7 entre Sant Celoni i Montornès i entre Vilafranca del Penedès i Molins de Rei el diumenge 10.

A més, durant la sortida, es cancel·larà el carril dret a la C-16 entre Berga sud/centre i Cercs en sentit nord. A més, s’abalisarà els vorals a la C-28 a Arties i s’obrirà el carril bus-VAO de la C-58 entre Ripollet i Barcelona per a tots els vehicles en tots dos sentits.

Quant a la tornada, hi haurà un carril d’incorporació a la C-16 a Baltarga en sentit sud, es cancel·larà el carril esquerre a la C-16 entre Cercs i Berga en sentit sud i es tancaran els accessos nord i centre de la C-16 a Berga en sentit nord. També s’anul·larà el carril esquerre a la C-55 entre Manresa i Castellgalí en sentit sud i s’abalisarà els vorals a la C-28 a Arties. A més, dissabte s’obrirà el bus-VAO de la C-58 per tots els vehicles en tots dos sentits. Diumenge s’obrirà per a tots els vehicles només en sentit sud.

Reducció de velocitat i restringida circulació de vehicles pesants

Entre altres mesures que establirà el SCT per minimitzar les retencions i garantir la seguretat a la xarxa viària, el dimarts 5 de desembre a la tarda i el dimecres 6 de desembre, fins al migdia, es limitarà la velocitat màxima a 80 km/h per a tots els vehicles a la B-23 i a l’AP-7 entre Barcelona i Gelida en sentit sud. Així mateix, el SCT ha informat que, en aquest tram, s’estableix l’obligatorietat de circular pel carril dret i la prohibició de realitzar avançaments per als vehicles pesants.

A més, dimecres dia 6 i divendres dia 8, de 9 a 14 h, es reduirà a 100 km/h la velocitat a l’AP-7 entre Martorell i Gelida en sentit Tarragona. De cara al retorn de diumenge dia 10, es reduirà la velocitat de la calçada a 100 km/h en el tram de l’AP-7 de Gelida a Martorell en sentit Barcelona de 15 a 22 h.

Finalment, el SCT també restringirà el trànsit de camions que superin els 7.500 kg de MMA o MMC el diumenge dia 10 de desembre, entre 17 i 22 h: a l’AP-7, entre Maçanet de la Selva i l’Hospitalet de l’Infant, en tots dos sentits. També a l’A-2, entre Cervera i Cornellà de Llobregat, en sentit Barcelona; a la C-31, entre el Vendrell (enllaç N-340) i el Garraf (l’enllaç amb la C-32), en tots dos sentits; a la C-32, entre el Vendrell (enllaç AP-7) i Barcelona, en tots dos sentits; a l’A-7 entre Vandellòs i Altafulla en sentit Barcelona. A més de la B-23 entre Barcelona i el Papiol en tots dos sentits; a la C-32 entre Montgat i Palafolls en tots dos sentits; i a l’AP-2 entre la Bisbal del Penedès i l’enllaç amb l’AP-7 en sentit Barcelona.

Reducció de la sinistralitat en un 17%, però preocupació pels motoristes

En la presentació del dispositiu especial de circulació pel pont de la Puríssima, el director del SCT ha fet valdre que, respecte del 2019, la sinistralitat a la xarxa viària catalana s’ha reduït en un 17%. Des de l’inici del 2023, a la xarxa viària catalana hi ha hagut 140 sinistres mortals. Lamiel ha afirmat que la dada “avala” les mesures posades en marxa entre el SCT i Mossos d’Esquadra conjuntament. Ara bé, ha admès que “mentre hi hagi víctimes mortals” cap mesura serà suficient. “Mai podem estar satisfets”, ha subratllat.

Pel que fa a la sinistralitat a l’AP-7, segons ha detallat Lamiel, també s’ha reduït respecte de l’any passat. Des de l’inici del 2023 s’han registrat 13 víctimes mortals a la via, mentre que el 2022 en van ser 23. El 2019, les víctimes mortals a l’AP-7 van ser 15.

Amb tot, Lamiel ha insistit que el vehicle que més preocupa darrerament són les motos. De les 140 víctimes mortals registrades des d’aquest mes de fener, 52 corresponen a motoristes. En tot el 2022, els motoristes morts en accidents de trànsit van ser 45. En aquest sentit, l’inspector en Cap de la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, Andreu González, ha lamentat que els missatges de prudència “sembla que no arriben a aquest col·lectiu amb l’energia que ens agradaria i, per tant, aquests dies insistirem en aquests controls”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit