Els tallers d’elaboració de ratafia 2025 comencen aquest cap de setmana a Santa Coloma de Farners amb una novetat destacada: una sessió internacional adreçada al públic japonès. El 21 de juny a les 17 h (hora japonesa) —les 10 h a Catalunya—, la Confraria de la Ratafia oferirà un taller en línia i gratuït per donar a conèixer aquest licor tradicional català al Japó, dins dels actes de l’Any Catalunya-Japó.
La iniciativa compta amb el suport de la delegació del Govern català al Japó i el Casal Català Tokyo, i s’emmarca en la voluntat de difondre la cultura catalana a través de la gastronomia i l’etnobotànica. El taller es podrà seguir a través de www.ratafia.cat, on també es poden fer les inscripcions.
Un taller adaptat al públic japonès
La sessió es farà simultàniament en català i japonès, gràcies a la participació de dues expertes: Anna Selga, farmacèutica i guanyadora del concurs de ratafia de Santa Coloma, i Megumi Tamagawa, antropòloga japonesa resident a Catalunya i gran coneixedora de la ratafia. El contingut serà introductori i adaptat a les herbes i aiguardents disponibles al Japó.
15 tallers presencials amb gran participació
Paral·lelament, aquest dissabte 14 de juny s’inicien els tallers presencials a Santa Coloma de Farners, organitzats per la Confraria de la Ratafia i la Sobirana Cooperativa. En total, s’han programat 15 sessions que es faran principalment a la finca de Can Moragues (Riudarenes), però també a la Llar de Jubilats, la Fundació Astres i diverses residències de gent gran del municipi.
Els tallers, que ja tenen gairebé totes les places exhaurides, apleguen cada any prop de 400 participants i ofereixen una experiència pràctica i formativa sobre les herbes, espècies i proporcions ideals per elaborar una ratafia personalitzada.