Només 3,7 quilòmetres de platges del 52 que té el Maresme són lliures de fum, un 7,1%. La xifra encara és molt petita, però l’estiu passat la dada encara era més minsa, d’un 0,4%. L’any 2021 només el Masnou i Pineda de Mar comptaven amb espais lliures de fum.
Aquest estiu, les platges lliures de fum han augmentat al Maresme. Es tracta de 150 metres a la platja d’Ocata, al Masnou; de 80 metres de la platja de Pescadors, de 250 metres de la platja del Poblenou i 225 metres de la platja de les Escaletes de Sant Pol de Mar, totes tres de Pineda de Mar. També 3 quilòmetres del conjunt de platges de Calella. Tot i l’augment de metres de platges lliures de fum, encara hi ha dotze municipis de costa del Maresme sense cap referència a la relació entre el tabac i la platja.
Sancions de fins a 500 euros
De tots els trams, només en el cas de Calella la prohibició de fumar a la platja pot comportar sancions d’entre 100 i 500 euros arran de la modificació de l’Ordenança de Convivència i Via Pública que ha fet l’Ajuntament de Calella. Els únics espais on es permet fumar ara seran les terrasses de les guinguetes. El tinent d’alcalde de Calella ha explicat que una patrulla de platges de la Policia Local recorrerà diàriament els 3 quilòmetres de costa per controlar aquest i altres possibles incidents.
En la resta de casos, es tracta de “recomanacions” als usuaris per propiciar espais saludables. Els ajuntaments no ho han incorporat a les seves ordenances i, per tant, no hi ha cap règim sancionador associat.
Sant Pol de Mar, que també ha establert la platja lliure de fum enguany, ho farà de moment a tall de prova pilot. En el cas de Pineda, la mesura es va posar en marxa el 2021 en un tram de 80 metres a la platja dels Pescadors. Segons el tinent d’alcalde de Salut de Pineda, Santiago Macip, la majoria d’usuaris aplaudeix que aquest any la mesura s’estengui també a la platja del Poblenou.
L’Ajuntament del Masnou està aplicant mesures similars des del 2016. Ara bé, en el seu cas la prohibició no es limita al tabac i prou, també es demana no consumir begudes alcohòliques o posar la música alta. El consistori, a més, organitza activitats relacionades com xerrades, tallers o activitats esportives dirigides per conscienciar sobre hàbits saludables.
Mesures justificades
Macip afirma que hi ha “prou evidències” sobre les maldats del tabac per a poder prendre mesures com aquestes, que van orientades a protegir la població no fumadora, i especialment als més vulnerables. “Si algú vol fumar pot sortir un moment de la sorra, fer la cigarreta i tornar”, ha etzibat.
A més de qüestions sanitàries, des de l’Ajuntament de Sant Pol de Mar al·ludeixen a l’impacte nociu que pot tenir el tabaquisme per al medi ambient. “Molts dels residus que acaben al mar són les burilles de les cigarretes que es generen a la platja”, explica l’alcalde, Albert Zanca. El tinent d’alcalde de Sostenibilitat de Calella, Albert Torrent, recorda, a més, que es tracta de residus “difícils d’eliminar”.
Els municipis maresmencs volen revertir tendències en aquest sentit, tot i ser conscients de la complexitat que suposa aplicar prohibicions “difícils de fer complir”. Per a l’alcalde de Sant Pol de Mar, l’èxit de la mesura serà definit per la implicació i la presa de consciència de la ciutadania: “La gent ha d’entendre el motiu pel qual es fa”. D’altra manera, assegura, serà difícil que funcioni.
La regidora de Salut Pública del Masnou, Yulay Martínez, explica que l’anunci que Barcelona també està estudiant la prohibició del tabac a les platges “ajuda”. Segons la regidora el pas que ha fet la capital catalana fa que més gent “entengui” que hi ha platges on està prohibit fumar.
Foto: ACN