Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Les associacions de municipis exigeixen una “reforma estructural” del finançament dels ajuntaments

ACM i FMC assenyalen que el dèficit estructural de finançament "s'ha agreujat" amb l'atribució continuada d'obligacions "sense el finançament pertinent"


L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han exigit al govern estatal un “topall màxim de solidaritat” envers l’Estat. Si no hi és, les entitats demanen “un nou sistema de finançament que acabi amb el dèficit fiscal”. Les dues entitats ho demanen en una moció consensuada en què també reclamen tant a l’administració estatal com a la catalana una “reforma estructural del finançament dels ens locals” per poder complir amb el principi de suficiència financera. El text també insta a avançar cap a una nova Llei de Governs i Finances Locals de Catalunya després que, segons subratllen les dues entitats, en els darrers anys els consistoris “han vist disminuir” ingressos i recursos.

El text recorda que en la darrera dècada els ens locals s’han vist afectats per una legislació “lesiva” com la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) o la reforma de l’impost de la plusvalua. A més, com afegeixen al comunicat, han hagut d’afrontar les crisis de la covid-19 o l’increment de costos de les matèries primeres arran de la guerra d’Ucraïna sense rebre un finançament més elevat.

Així, ACM i FMC assenyalen que el dèficit estructural de finançament “s’ha agreujat” amb l’atribució continuada d’obligacions “sense el finançament pertinent”. Alhora, s’han assumit responsabilitats i necessitats per seguir prestant serveis a la ciutadania.

Per tot plegat la moció reclama derogar LRSAL que “limita l’autonomia local a l’hora de donar resposta als reptes actuals”. A més de modificar i felxibilitzar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Estabilitat Financera perquè ajuntaments i consells comarcals tinguin “major autonomia en la despesa pública”.

Una taula de negociació amb la Generalitat i el Govern de l’Estat

La moció també demana impulsar una taula de negociació amb la Generalitat i una altra amb el govern de l’Estat amb la participació de les entitats municipalistes més representatives per establir les bases del nou finançament local.

I reclama, alhora, que mentre s’acorda el nou sistema s’habiliti un repartiment “més equitatiu” dels tributs i dels ingressos de l’Estat. També demana que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències i la prestació de serveis impropis.

La moció s’ha traslladat a tots els ajuntaments i ens locals catalans perquè la puguin debatre en els seus respectius plens i donar suport a la reivindicació.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit