Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Les anàlisis de Carboni-14 de Ca la Madrona, a Mataró, confirmen l’origen romà i medieval de les restes


Les anàlisis de Carboni-14 realitzades als individus localitzats al jaciment de Ca la Madrona, a Mataró, han confirmat que les restes no pertanyen a l’època visigòtica, tal com s’havia plantejat inicialment. Els resultats obtinguts corroboren la datació establerta a partir de l’estudi estratigràfic i de les troballes ceràmiques, situant les restes en diferents èpoques romanes i medievals.

Les excavacions, iniciades el 2021 i encara en curs, es duen a terme a la parcel·la on es construirà el futur Parc Circular Mataró-Maresme. Fins ara, s’han documentat 188 individus, corresponents a diversos períodes històrics: Alt Imperi, Baix Imperi, època Tardoantiga i Alta Edat Mitjana. Per precisar la cronologia, s’han enviat mostres òssies a laboratoris especialitzats dels Estats Units i de França. Així, els resultats obtinguts confirmen la presència de restes datades entre els segles I i XI dC.

No són visigots

Dels 188 enterraments, 47 individus daten dels segles IX, X i XI (Alta Edat Mitjana, en context carolingi); 42 individus, al segle V (època Tardoantiga); i, 89 individus corresponen als segles III i IV (Baix Imperi). A més, 10 individus s’inscriuen a l’Alt Imperi, amb una datació que oscil·la entre els segles II i III dC segons les anàlisis de Carboni-14, mentre que la datació ceràmica apunta cap al segle I dC. Amb tot, es considera que la proximitat amb l’antic forn de vidre de les Cristalleries de Mataró podria haver alterat la composició química de les restes, dificultant-ne la datació exacta.

La intervenció arqueològica continuarà en els mesos vinents. L’objectiu és completar l’excavació i ampliar el coneixement sobre aquesta necròpolis romana, considerada una de les més rellevants de la zona.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit