Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

L’equip de govern del Consell de la Selva, format per Junts i ERC, valora d'”èxit” el primer any de mandat

El president, Martí Pujals, ha aprofitat la trobada per denunciar una situació "insostenible" que passen els consells comarcals


El govern del Consell Comarcal de la Selva, format per una coalició entre els grups de Junts i ERC, ha fet balanç del seu primer any de mandat. En un acte celebrat a la mateixa seu del Consell, a Santa Coloma de Farners, tant el president de l’ens comarcal, Martí Pujals (Junts), com el vicepresident tercer, Albert Sanz (ERC), han valorat positivament aquesta coalició. De fet, tots dos han parlat d'”èxit” després d’aquest primer any.

Treballar sense “mirar el color del partit”

Qui més esment ha fet a la salut del pacte ha sigut el president, i també alcalde de Tossa de Mar, Martí Pujals. Ha detallat que aquest primer any la coalició entre els dos grups ha “funcionat bé” i que “hi ha bona sintonia”. Entre els motius d’aquest “èxit”, ha assenyalat Pujals, hi ha el Consell de Govern, unes trobades que permeten, com ha dit, establir un “despatx conjunt i mancomunat” per prendre decisions. De fet, el mateix Pujals ha destacat que la dinàmica de la presidència no va molt amb el seu caràcter, així que les decisions que es prenen són “mancomunades” entre els membres de govern. En aquesta línia, també ha assenyalat que tant a les vicepresidències i com a les conselleries hi ha una “simbiosi molt positiva” on es treballa sense “mirar el color del partit”. Una idea que també ha compartit Sanz, assegurant que aquesta barreja evita que es facin “xiringuitos“.

“La relació a l’equip de govern, que era inèdita, les persones no havien treballat mai junts, sí que hi havia hagut un pacte de convergència en aquell moment, però nosaltres som persones noves i no sabíem com funcionaríem. Hem tingut una sintonia total i s’ha creat un sistema de treball molt poc presidencialista, que ja va bastant al meu caràcter, en què totes les decisions es mancomunen molt, amb un òrgan que tenim Consell de Govern, de petit format, on podem despatxar amb el Gerent, que és el que està més amb el dia a dia tots els serveis, puntualment venen als caps d’apartament, i totes les decisions les fem d’una forma mancomunada. Això evita molts problemes. Sobretot un factor d’èxit és que hem estructurat tota l’estructura directiva política en tres àrees, que es porten tres vicepresidents, sota els que pengen consellers on no distingim si és d’un partit o de l’altre, i això perquè hi hagi aquesta simbiosi positiva que treballem com un equip de treball no com dos partits.”

Per la seva banda, el vicepresident 3r, Albert Sanz, ha destacat el seguit d’actuacions i propostes que el Consell Comarcal ha dut a terme en aquest primer any de l’equip de govern. Primerament, ha assenyalat que s’ha augmentat la transparència de l’ens, passant d’un 18%, que hi havia a l’inici de la legislatura, a un 33%, actualment. Alhora, però, s’ha mostrat esperançador i ha marcat com a objectiu possible superar el 60% de transparència de l’òrgan comarcal.

“Com he dit abans, sembla una ximpleria, però a més podem tenir sancions i tot per administracions. I passar del 18, a més de les noves normatives de Catalunya, que era també una dada que ens molestava. Ens hem posat a treballar i el conseller de l’àrea ha aconseguit ja en un any pujar el 33% i per això deia que en dos o tres anys que tenim al davant podem arribar als 60-70 que ja serien uns valors una mica més notables.”

Un primer any amb feina feta

D’altra banda, Sanz també ha destacat la feina que s’ha fet en els diferents departaments i conselleries. D’una banda, a Atenció a les Persones ha assenyalat que s’han atès prop de 7.000 casos al territori. A més, també ha fet èmfasi a la creació de diferents comissions de treball en matèria d’infància, gènere, pobresa energètica i habitatge, així com la creació d’una nova línia d’ajuts al transport adaptat per aquelles persones amb discapacitat. Sanz també ha destacat la creació de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, que ha permès l’impuls de projectes com, per exemple, els Punt Lila.

Pel que fa a Promoció del Territori, tant des de la unitat d’Ocupació com des de la unitat de Territori i Turisme, s’han destacat els tres programes que s’han posat en marxa adreçats als joves de la comarca. També els dos programes de contractació i acompanyament dirigits a persones majors de 30 anys i, el servei integral d’ocupació que ofereix orientació laboral entre empreses i treballadors de la comarca i també disposa d’una borsa de treball en línia. A més dels projectes com la Tourdera o del Vescomtat de Cabrera, entre d’altres.

El Vescomtat de Cabrera, “un producte de país”

De fet, a aquest darrer, Sanz, també president del Patronat del Castell de Montsoriu hi ha fet una menció especial. Ha assenyalat que es tracta d’un “producte de país” i que ja s’està treballant a ampliar-lo obrint les portes fora de la comarca de la Selva.

“Podria destacar el que deia abans, el Vescomtat de Cabrera, ja no pel tema que estava dins dels 12 municipis que hi ha a la comarca, sinó pel tema que estem expandint el producte, i és el que deia, jo crec que és un producte que podríem dir que serà un producte de país. Si a partir de l’any vinent, jo crec que administracions ja més superiors a nosaltres, jo crec que haurien d’entrar en el tema i creure’s el tema, perquè jo crec que és un tema molt vendible ja no de cara al que és la nostra comarca o a Catalunya, sinó a l’agenda fora, de la Unió Europea sobretot.”

En Territori i Sostenibilitat, s’ha exposat que en aquest de mandat s’ha treballat per garantir i millorar els serveis de gestió de residus que presta el Consell a través de l’empresa pública NORA. Durant aquest primer any també s’ha redactat la memòria per a la redacció del pla d’implementació de l’Agenda 2030.

Finalment, Sanz també ha repassat les accions que s’han desplegat en el departament de Serveis a la Ciutadania. Per exemple, ha destacat que s’ha consolidat el nou model de gestió de menjadors a la comarca de la Selva. També que s’ha donat a 15 AFA i centres educatius de la comarca per tal que puguin gestionar el menjador de la seva escola.

“Els consells comarcals som la Ventafocs de l’Administració”

El president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, també ha aprofitat l’ocasió per denunciar una situació “insostenible” que passen els consells comarcals. Ha assenyalat que, des del Consell de la Selva “no donem l’abast a atendre les demandes dels ajuntaments”. A més, ha assenyalat que el marc legal dels consells comarcals està obsolet i que hi ha moltes mancances, com la falta de finançament estructural.

Pujals, ha assenyalat que els consells comarcals són la “Ventafocs de l’Administració”. Així ha fet un prec, al nou govern de la Generalitat. Ha demanat que, un cop es conformi, dugui a terme una reforma en el marc legal dels consells comarcals que és “imprescindible”, com ha dit.

Gemma Masó i Casadevall
Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit