L’empresa tèxtil Nylstar ha cedit documentació a l’Arxiu Municipal de Blanes. Aquesta indústria, que ara viu a l’espera de saber quin serà el seu futur, es va fundar el 1923. Llavors, amb el nom Societat Anònima de Fibres Artificials (SAFA), es va convertir en una de les empreses tèxtils més importants del país. Així doncs, la història del municipi de Blanes, i també la de la comarca de la Selva, està marcada per la presència d’aquesta empresa tèxtil.
Des de l’Ajuntament de Blanes assenyalen que la influència econòmica de SAFA va ser decisiva perquè va arribar a tenir gairebé 2.500 persones treballadores. A aquestes, cal afegir-hi el personal de les indústries auxiliars relacionades com transports o tallers mecànics. A més, el consistori afegeix que a Blanes, “pràcticament”, no hi ha cap família de més d’una generació que no hagi tingut una vinculació amb aquesta empresa.
Ara, l’Ajuntament de Blanes ha arribat a un acord amb l’administrador concursal per salvar l’arxiu de Nylstar, l’antiga SAFA.
Mig quilòmetre lineal de documentació
Aquest març, un equip de l’Arxiu Municipal de Blanes va començar les primeres tasques de recuperació de documentació. L’equip ha estat visitant i planificant la recuperació i salvament d’una extensa documentació. Des de l’Ajuntament de Blanes assenyalen que s’ha calculat que hi ha prop de mig quilòmetre lineal de documentació. Aquesta, estaria emmagatzemada en més de 10.000 expedients de treballadors i treballadores i en unes 200 caixes de documentació.
La feina de destriar la documentació, catalogar-ho i traslladar-ho a les dependències de l’Arxiu Municipal per al seu posterior estudi per conservar-ho als dipòsits documentals.
Tota la documentació que s’està extraient de l’antiga factoria i traslladant als dipòsits municipals preparats per no malmetre’ls està formada per tres tipus d’arxius diferents. Es tracta, doncs, de documents textuals en paper, documents gràfics (imatges i pel·lícules) i plànols. Pel que fa al seu contingut, hi ha documentació de l’organització de l’empresa, documentació econòmica, documentació tècnica de la indústria (motors, màquines, etc.) i del personal.
La previsió amb què es treballa actualment és que les primeres sèries documentals ja es puguin posar a l’abast del públic després de l’estiu, a través dels mecanismes habituals de què disposa el servei. A banda d’això, també està previst fer diverses accions de difusió cultural.