Els ajuntaments d’Arbúcies, Blanes i Sant Hilari Sacalm i el Consell Comarcal de la Selva han impulsat el primer Pla Estratègic de l’economia social i solidària (ESS) de la comarca.
El Pla Estratègic de l’ESS neix de la voluntat de les quatre entitats d’implementar polítiques públiques que posin en valor i enforteixin les organitzacions de l’economia social i solidària, segons apunten des del Consell Comarcal. En aquest sentit, l’economia social solidària es basa en un ecosistema d’organitzacions que tenen un interès col·lectiu o general i un impacte social i ambiental positiu. A més, tambe aporten solucions a necessitats del territori en àmbits com l’habitatge, la mobilitat, la transició ecològica, l’acció comunitària, la lluita contra la pobresa o la perspectiva de gènere, entre d’altres.
Un centenar d’organitzacions i una quarentena d’iniciatives “en fase incipient”
Els treballs d’elaboració del pla van començar fa més d’un any. En aquest temps s’ha dut a terme un procés participatiu on hi han pres part un total de 13 ajuntaments i una vintena d’entitats i organitzacions de l’economia social i solidària de la Selva. Segons l’ens comarcal, durant aquest procésl s’han identificat més d’un centenar d’organitzacions d’ESS a la comarca i una quarentena d’iniciatives de política pública impulsades en els darrers quatre anys.
Així, aquest procés, tutoritzat per la cooperativa Tandem Social i cofinançat per la Diputació de Girona, conclou que existeix un “teixit ampli i divers” a la Selva. Afegeix que en els darrers anys s’han fet esforços per engegar polítiques en aquest àmbit, tot i que reconeix que es troben en “fase incipient” i que “cal consolidar-les”. i “garantir una visió conjunta i a llarg termini en l’àmbit comarcal”.
Un pla amb una trentena d’accions
Amb aquest diagnòstic, el pla preveu una trentena d’accions com la formació i l’assessorament al voltant de l’ESS per a diferents col·lectius de la comarca o la difusió i el vincle de l’ESS amb l’àmbit educatiu. Aquest pla també planteja l’impuls de projectes de col·laboració entre administracions i organitzacions de l’ESS en sectors estratègics del terriotri, la contractació i compra pública responsable entre les administracions selvatanes o la col·laboració amb la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària.
Una altra acció, i la primera que es durà a terme segons el Consell Comarcal de la Selva, és la creació de la Taula de Polítiques Públiques d’Economia Social i Solidària de la Selva. Aquesta taula, com expliquen des de l’ens comarcal, vol ser un espai de participació format per administracions i entitats de l’ESS de la comarca que esdevingui el principal referent a l’hora d’implementar el pla.
Foto: Consell Comarcal de la Selva