El ple de la Diputació de Girona ha donat llum verda al pressupost per al 2025 per majoria àmplia. L’equip de govern de Junts i ERC ha portat a aprovació els comptes per a l’any vinent, de 207,14 milions d’euros (comptant el pressupost de la corporació i dels quatre organismes autònoms). La proposta ha rebut el suport dels diputats del PSC, Tots per l’Empordà i Independents de la Selva. L’única nota discordant ha estat la de la CUP i els seus dos diputats hi han votat en contra. Durant la sessió plenària, els grups han carregat contra l’infrafinançament municipal i han celebrat la consolidació del fons de cooperació local de la Diputació, que per a l’any vinent destina 28,5 milions d’euros als consistoris.
La Diputació de Girona ha aprovat inicialment el pressupost per a l’any vinent amb unes votacions calcades a les de l’any passat. Els comptes del 2025 han rebut el vot favorable dels divuit diputats de l’equip de govern (Junts i ERC), dels cinc representants del PSC, del diputat de Tots per l’Empordà i del d’Independents de la Selva. En total, 25 dels 27 diputats han avalat el pressupost.
Vot en contra de la CUP
Només hi han votat en contra els dos diputats de la CUP-Som Poble que al·leguen que és una proposta “continuista” i que continua potenciant el turisme per damunt d’altres necessitats, com l’habitatge o la lluita contra el canvi climàtic.
El ple extraordinari ha començat amb la intervenció de la vicepresidenta segona, Gemma Geis, que ha desgranat els grans números de la proposta. El pressupost general s’enfila fins als 207,12 milions d’euros (MEUR), un 5,07% més respecte a l’exercici anterior. La xifra suma el pressupost de la corporació i dels quatre organismes autònoms (Dipsalut, Xaloc, Conservatori de Música i Semega).
El pressupost de tot el grup institucional, afegint-hi ens participants com el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, el de les Vies Verdes, Gavarres, el Patronat de Turisme i Sumar), se situa en 304,33 MEUR, un 6,47% més que el 2024.
Geis ha defensat que és un pressupost “adaptat a la realitat del territori i en l’actualitat” que referma el compromís de la institució en assumptes cabdals, com l’habitatge, les polítiques socials, la transició energètica o la connectivitat. “També aporta solucions a temes que ens afecten com la sequera o la prevenció d’incendis”, ha afegit la vicepresidenta segona.
Suplir l’infrafinançament
A l’hora de valorar la proposta i d’anunciar el sentit del vot, la majoria dels grups han carregat contra l’infrafinançament dels ajuntaments. En aquest sentit, tot i que han celebrat la consolidació del Fons de Cooperació Econòmica i Local, que preveu destinar l’any vinent 28,75 milions d’euros als ajuntaments, lamenten que els consistoris no tinguin suficients recursos per afrontar els reptes actuals i que hagin de “pidolar” diners a altres administracions. Fins i tot en competències que no els pertoquen.
“Les enquestes ens donen una foto fixa d’allò que neguiteja a la ciutadania, que són qüestions com la immigració, la qualitat del treball, l’habitatge o el català. No és una competència dels ajuntaments, però és cabdal que puguem donar-hi resposta i el fons de cooperació local és clau en projectes tan importants com l’accés a l’habitatge o l’eficiència energètica”, ha afirmat el portaveu del PSC, Maurici Jiménez. En el mateix sentit, el portaveu de Tots per l’Empordà, Carles Motas, i el d’Independents de la Selva, Pere Garriga, han defensat la feina del municipalisme, amb els ajuntaments com a primera administració on recorren els veïns.
Les tres formacions han anunciat el vot favorable al pressupost perquè dona resposta a aquestes necessitats. El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha agraït el suport hi ha defensat que la corporació estarà “al costat” dels ajuntaments per ajudar-los també en àmbits que són competència d’altres administracions, com habitatge o educació: “Hem de fer coses que no ens toquen perquè ens interpel·la si els ajuntaments ho necessiten”.
“Continuista”
El portaveu de la CUP, Jordi Casas, ha anunciat el vot en contra al pressupost perquè considera que no respon “a les emergències que toca afrontar ara”. Segons ha argumentat al ple, hi ha una crisi social i mediambiental, però la Diputació continua aportant “més del doble” de diners al Patronat de Turisme i a la promoció que a habitatge i renovables: “Continua subvencionant un model de creixement descontrolat que ja ha topat amb els límits al territori”.
Casas també ha advocat per reformar la Diputació i ha criticat que hi continuï havent 4 milions d’euros que es poden adjudicar “a dit” des de presidència. Noguer li ha replicat que, tot i els discursos que defensen remodelar o dissoldre la corporació, “ningú hi renuncia” i defensa que aquests diners amb possibilitat d’adjudicació directa són per fer front a imprevistos i a necessitats d’última hora dels ajuntaments, i ha posat com a exemple la resposta de la institució als estralls del temporal Glòria.
El ple també ha aprovat la plantilla i la relació de llocs de treball per al 2025. En aquest cas, per unanimitat.