El programa de detecció precoç de càncer i còlon i recte ha detectat 43 casos durant el 2022 a les comarques gironines. Aquesta xifra representa una taxa d’un 1,01 per cada mil de persones que han participat al cribratge (l’any passat, més de 42.500). La Regió Sanitària de Girona -que inclou els municipis de l’Alt Maresme- va implantar aquest programa l’any 2013, amb l’objectiu de detectar la malaltia a les seves fases inicials, quan és més fàcil de detectar i augmenten les possibilitats dels pacients de curar-se. Precisament avui se celebra el dia per la prevenció del càncer de colon, un dels que afecta a una quantitat més gran de població.
Al llarg de l’última dècada, s’han detectat precoçment 366 càncers. Al programa, que gestiona l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), hi participen homes i dones d’entre 50 i 69 anys. Per detectar la malaltia, s’analitza si hi ha restes de sang a la femta.
En total han estat cridades 113.758 persones homes i dones de 50 a 69 anys, que és la població diana. Els municipis de la Selva Interior tenen un grau de participació en el programa del 37,5%, l’Alt Maresme del 32,6% i la Selva Marítima del 30,7%.
Una carta a casa amb instruccions per participar
Tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys durant l’any en curs reben una carta a casa seva on se’ls explica el programa i se’ls informa de com participar-hi. Els participants han de dirigir-se amb la carta a una oficina de farmàcia acreditada amb el distintiu del PDPCCR, on li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia. Les farmàcies envien les mostres a analitzar a l’oficina tècnica, des d’on es publiquen els resultats de manera informàtica a través de la Història Clínica Compartida de Catalunya.
Campanya “Mou el cul”
L’Associació contra el càncer a Girona ha presentat la campanya “Mou el cul” per conscienciar de la importància d’adoptar hàbits saludables que ajudin a prevenir malalties com el càncer colorectal. El sedentarisme, una mala alimentació, el consum de tabac i el consum d’alcohol juntament amb l’edat són els principals factors de risc.
Per tal de conscienciar la població s’han preparat diverses activitats a la Selva com, per exemple, una caminada popular pels Estanys de Sils per la proper 10 d’abril. En els darrers dies també s’han organitzat taules informatives a Sant Hilari i Maçanet de la Selva.