Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Consell Assessor d’Infraestructures alerta del risc de desaparició de les platges catalanes per falta de planificació


El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya (CAdIC) ha advertit que les platges catalanes podrien patir una “degradació progressiva i irreversible” si no s’adopta una planificació global i una gestió integral de les sorres. Així ho recull el 15è document del CAdIC, presentat pel vocal Ramón Arandes, que reclama una estratègia coordinada i tècnica per preservar el litoral català.

Tres grans amenaces per a les platges

Segons el CAdIC, hi ha tres principals factors que amenacen la continuïtat de les platges. D’una banda, la reducció de sediments fluvials, especialment per la construcció d’infraestructures hidràuliques i la sequera. Per exemple, el riu Tordera ha reduït fins a un 50% l’aportació de sediments a les platges de la Selva i el Maresme.

D’altra banda, l’impacte del canvi climàtic, amb temporals més intensos i duradors, i una pujada progressiva del nivell del mar. El tercer factor, segons CAdIC, és la mala gestió dels ports i espigons, que alteren el transport natural de sorres.

Arandes ha defensat que “els ports i espigons poden formar part de la solució, no del problema”, i ha criticat que la gestió actual es fa des de “visions parcials, descoordinades i sovint ideològiques”.

Propostes per a una gestió eficient i sostenible

Amb aquest diagnòstic, el document del CAdIC proposa una desena de mesures, entre les quals destaquen simplificar els tràmits administratius per a projectes de dragatge i remuntar les sorres retingudes pels ports cap a llevant per restablir l’equilibri dinàmic del litoral. A més d’analitzar l’origen de les sorres per restituir-les al seu lloc d’origen i Facilitar l’ús de dragues amb més freqüència i a millor preu, evitant la dependència de recursos externs.

Una crida a la coordinació institucional

El CAdIC també denuncia la complexitat jurídica de la zona marítimo-terrestre i les disputes competencials entre la Generalitat i el Ministeri per a la Transició Ecològica, que dificulten una acció efectiva sobre el litoral.

Finalment, Arandes ha fet una crida a les administracions públiques perquè assumeixin un rol actiu en la definició d’una estratègia litoral a llarg termini: “Preservar les platges catalanes no és només una qüestió ambiental, sinó una necessitat social i econòmica de país”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit