Les comarques gironines es preparen per viure la recta final de la 3a edició del cicle ‘Això al poble no li agradarà’, una programació d’arts vives que aquest any s’ha escampat per diferents municipis de la demarcació des del febrer. La culminació arribarà el cap de setmana del 30 i 31 de maig amb una desena de propostes repartides entre Salt, Lloret de Mar i Celrà.
La jornada de divendres començarà a dos quarts d’onze del matí al Canal de Salt amb una trobada professional dedicada a reflexionar sobre pràctiques artístiques contextuals i processos de creació. Al llarg del dia es podran conèixer iniciatives com L’inevitable, un projecte cultural impulsat pels veïns de Salt.
A la tarda, la programació es traslladarà a Lloret de Mar, on Monte Isla presentarà un espectacle sobre la generació alfa i el pas a la joventut al Teatre Municipal (entrada gratuïta amb inscripció prèvia). També s’hi podrà veure una peça que revisa les danses romàntiques des d’una perspectiva crítica i de gènere.
El dissabte 31 de maig, Celrà esdevindrà el centre de les arts vives amb diverses propostes a partir de les cinc de la tarda. Entre les destacades hi ha la instal·lació Cridaran les pedres, d’Urati Laboratori, que connecta l’extracció minera amb el món digital. També s’hi podrà veure B.A.R.R.A., de Jordi Farré, i un assaig obert de la companyia Llum de fideu sobre el pas del temps i la memòria.
La jornada es clourà amb funcions gratuïtes a l’aire lliure fins a les onze de la nit, en un format que busca fer accessibles les arts experimentals i performatives a tota mena de públic.
Una aposta pel procés i el territori
Els organitzadors han remarcat que el cicle no es limita a les funcions finals: “El focus no està en el resultat, sinó en tot el procés”. Han destacat la importància de les residències artístiques i de l’acompanyament als creadors al llarg dels mesos previs.
Enguany, ‘Això al poble no li agradarà’ ha experimentat amb un format dispers per apropar les propostes als diferents equipaments del territori, fet que ha afavorit la participació de públic local fidel i ha permès integrar les funcions dins la programació estable de sales i teatres gironins.
Tot i l’èxit del model descentralitzat, els organitzadors no descarten tornar al format concentrat en un sol cap de setmana per futures edicions.