Free Porn
xbporn

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Salut farà anàlisis de plom en sang en infants i dones embarassades de Bonmatí


El Departament de Salut oferirà anàlisis de plom en sang als infants d’entre 0 i 14 anys i a dones embarassades de Bonmatí per determinar si hi ha presència d’aquest metall pesat. Aquesta actuació atén a una petició de l’Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí. El consistori demanava la realització de controls analítics per la preocupació manifestada per la ciutadania per la proximitat d’una indústria al nucli urbà.

Les extraccions de sang es faran a partir del dilluns 12 de juny al consistori local de Bonmatí. Alhora, com informa Salut, també es farà un cribatge mediambiental mitjançant una entrevista a les famílies sobre factors relacionats amb el seu entorn residencial i hàbits.

L’acció es dirigeix específicament als infants i dones embarassades en tant que són un col·lectiu especialment vulnerable perquè poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superior als adults. Això pot afectar el seu desenvolupament cognitiu. Concretament les proves es dirigeixen als 226 infants censats al municipi, però també a aquells que hi estiguin escolaritzats o que hi mantinguin una relació freqüent.

Salut explica que si surten nivells alts de plom en sang, s’estudiarà l’origen de l’exposició. Des del departament apunten que hi poden haver altres factors que poden provocar presència de plom a la sang. En aquest sentit, la població també s’hi pot veure exposada pel fum ambiental del tabac, joies, pintures, joguines, cosmètics, ceràmiques o canonades d’aigua potable, per exemple. Per aquest motiu es realitzarà el cribatge mediambiental, el Full Verd. Segons Salut, aquestes entrevistes són importants per poder concretar l’origen, en cas que es determinin concentracions de plom fora del normal. Així doncs, si es dona la circumstància que algun dels resultats siguin alts caldrà analitzar-lo de forma particular i realitzar recomanacions personalitzades.

Seguiment de dades sobre la salut

Des de l’Agència de Salut Pública s’ha fet seguiment en els darrers anys de la qualitat de l’aire de Bonmatí en base a les dades facilitades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les possibles afectacions a la salut dels veïns i veïnes. Fins al moment no s’han detectat diferències significatives amb la resta de Catalunya. Així, entre els anys 2013 i el 2020 es van estudiar diferents factors com ara la prematuritat i el pes en néixer, o indicadors d’insuficiència renal, hipertensió arterial, gota, anèmia, càncers hematològics i retard en el desenvolupament cognitiu. També es van analitzar els indicadors de rendiment acadèmic i no es van detectar diferències entre la població de Bonmatí respecte la resta de Catalunya.

Durant un període comprès entre els anys 2020-2021-2022-2023 es va posar en marxa un Pla de Vigilància de plom en immissions, pel qual es fa un seguiment de la qualitat de l’aire. Les dades recollides en el marc d’aquests controls sempre s’han ajustat al compliment de la normativa, prenent com a referència les mitjanes anuals, segons marca aquesta mateixa normativa.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit