Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El pla de seguretat dels Focs de Blanes inclou dues unitats antidrons de Mossos i Guàrdia Civil


Per primera vegada, el Pla de Seguretat i Emergència del 50è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava inclou dues unitats antidrons dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil. Segons ha informat l’Ajuntament de Blanes en un comunicat, aquests dos operatius vetllaran per la seguretat de l’espectacle pirotècnic.

L’objectiu, tal com apunta el consistori, és prevenir que la presència de drons pugui intervenir en les comunicacions que s’utilitzen per disparar els artefactes pirotècnics. La presència d’aquests aparells podria desviar la trajectòria de la pirotècnia amb el risc que anés a parar al públic.

D’altra banda, els cossos d’emergències també han valorat un altre risc. Fer sobrevolar drons en un espai on es preveu que hi hagi un gran nombre de públic pot suposar que algun dels aparells caigui sobre la gent.

Els dos sistemes que es desplegaran durant tot el concurs de focs funcionen com un inhibidor. Així, bloquegen la freqüència que fan servir aquests artefactes inhabilitant el seu sistema de funcionament. Si es dona el cas que hi hagi un dron sobrevolant i els dos sistemes estan actius, l’aparell quedarà estàtic durant uns segons i, després, anirà baixant a poc a poc fins a tocar a terra. D’aquesta manera no hi ha perill que pugui precipitar-se al damunt de cap persona.

Uns focs amb seguretat

L’Ajuntament de Blanes preveu que el certamen sigui “més especial que mai”, perquè enguany celebra mig segle de vida i perquè la pandèmia ha provocat que no es pogués fer durant dos anys. Per això, i vist que les previsions ja són habitualment de milers d’espectadors, enguany el nombre de públic pot ser que encara sigui més elevat.

En aquest sentit, Protecció Civil de Blanes ha dissenyat mesures de seguretat incloses en dos plans. Tot l’operatiu comptarà amb un Centre de Comandament Avançat que, aquest 2022, se situarà físicament en unes dependències municipals perquè les reunions diàries puguin ser més efectives i acotades sobre el terreny.

El Pla d’Autoprotecció (PAU) i el Pla de Seguretat i Emergències estan dissenyats per donar una cobertura efectiva i una resposta ràpida a qualsevol mena de contingència. També mobilitzarà, cada nit, prop de 300 efectius entre agents de policia, bombers, protecció civil, tècnics sanitaris, així com equips de suport, emergències, intervenció i logística.

A més, es delimiten diverses zones de seguretat on l’accés del públic està restringit, o durant tots els dies o unes hores en funció de l’espai específic. Hi ha cinc grups d’actuació que apleguen diferents tipus d’efectius: Grup d’Ordre, Grup Sanitari, Grup d’Intervenció, Grup Logístic i el Dispositiu Marítim.

Una de les qüestions cabdals perquè els directius incloses al Pau i al Pla de Seguretat i Emergències siguin efectives és la mobilitat. La Policia Local de Blanes implementarà mesures de trànsit coincidint tant amb la Festa Major com amb l’esdeveniment central del Concurs de Focs d’Artifici. En aquest sentit, una de les principals novetats implementades és l’habilitació excepcional de diverses zones d’aparcament.

Foto: ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit