Vidreres homenatjarà a Rossend Alemany Peiret, veí del municipi i víctima de l’Holocaust Nazi. L’ajuntament instal·larà una pedra de memòria Stolpersteine en memòria seva.
Aquest dijous el consistori ha presentat els resultats d’un estudi històric i biogràfic de la figura de Rossend Alemany Peiret, fill nadiu del municipi selvatà i víctima del camp de concentració nazi de Gusen. Aquest treball, d’Emma Llach d’ATRI, forma part d’un projecte més ampli per recuperar i honrar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil Espanyola, l’exili i la repressió que es va viure durant la dictadura franquista.
Rossend Alemany Peiret va néixer a Vidreres el 5 de gener de 1919, fill de Pere Alemany Ortiz, mestre de l’escola local, i de Maria Peiret Nogués. Rpssend Alemany va ser un dels refugiats catalans internats al camp de concentració de Barcarès (Rosselló), amb data del 16 de maig de 1939. L’any 1940 se’l va citar a comparèixer a Vidreres amb l’advertència que si no ho feia, se’l declararia “pròfug”. No se’l localitza fins al 1941. Serà a la sortida de la presó Stalag XVII-A (Kaisersein-bruch, Àustria). Des d’allà va ser deportat al camp d’extermini nazi de Mauthausen. A la tardor del mateix any, Alemany va ser traslladat al camp de Gusen, a Alemanya. Els documents oficials apunten que hi va morir el 29 de novembre de 1941.
La instal·lació de la pedra de memòria és part d’un projecte artístic promogut per Gunter Demnig. L’objectiu d’aquesta iniciativa és commemorar a les víctimes del nazisme allà on van viure.