Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Vidreres celebra la 10a Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques

L'origen de la festivitat del ranxo de Vidreres es remunta a fa més de 150 anys.


Vidreres acollirà la 10a Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques aquest cap de setmana. Del 18 al 19 de novembre, el municipi selvatà rebrà a 14 colles d’arreu dels Països Catalans i Itàlia, on aquests plats són una tradició. A més, aquesta trobada coincideix amb la Festa Petita del poble.

Des de l’Ajuntament de Vidreres expliquen que aquesta trobada vol mantenir la memòria històrica de les festes patrimonials i preservar el seu àpat. L’objectiu és reunir les colles, relacionar-se i compartir la cultura i les tradicions, com apunten des del consistori.

En aquesta 10a edició hi participen un total de 14 municipis, alguns d’ells associats a la Federació d’Escudelles Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC). Aquests són, a banda de Vidreres, Albons, Castellterçol, Capmany, El Soler (Catalunya Nord), Gelida, Isona, la Seu d’Urgell, Montmaneu, Ponts, Rialp, Talarn, Varallo (Itàlia) i Verges.

Entre les activitats programades per aquesta trobada destaquen els debats sobre la figura de la dona o sobre els aspectes culinaris i, també, el tastet de plats.

El ranxo a Vidreres

L’origen de la festivitat del ranxo a Vidreres és desconegut. Des de l’ajuntament expliquen que la gent gran del poble sempre ha comentat que es remunta molt abans de l’any 1866. Així, aquesta festa ha sobreviscut a més de 150 anys d’història.

El ranxo s’ha associat al Carnaval, de fet, a Vidreres se celebra el dimarts d’aquesta festivitat. Segons mana la tradició, durant la vigília, els membres de la comissió, els ranxers i ranxeres, pubilles i hereus i una cercavila de músics recorren els carrers del municipi i les masies per a recollir els ingredients que es couen l’endemà a l’aire lliure en peroles grosses d’aram amb foc de llenya per a tothom que hi assisteixi.

El dia de la Festa del Ranxo, a primera hora, els ranxers comencen a encendre el foc que farà bullir el Ranxo. A l’hora de dinar se serveix a tothom un bon plat del tradicional àpat local. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit