L’Ajuntament de Vidreres ha arrencat la 19a campanya d’excavació al castell de Sant Iscle, un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Al llarg de la primera quinzena d’agost la campanya ha comptat amb 24 voluntaris catalans i de cara a la segona quinzena hi participen 24 joves més de diferents països europeus, una iniciativa que té com a objectiu fomentar l’intercanvi cultural entre els voluntaris i acostar-los a les costums i la cultura catalana.
Enguany, la campanya s’ha focalitzat en diversos àmbits, com ara la zona sud de la muralla, la part nord del castell fora de la muralla i part dels últims sectors que hi ha dins del recinte que encara no s’havien treballat fins ara. La campanya d’excavacions del castell de Vidreres compta amb l’equip arqueològic d’Atri Cultura i Patrimoni, encapçalat per l’arqueòleg Joan Llinàs.
La campanya arqueològica d’aquest 2023 dona continuïtat a les excavacions que s’han fet en els últims anys. Per una banda, es treballa a la zona de la muralla sud, on s’havia trobat un passadís fortificat per accedir al castell del segle XIII i que es va ensorrar cent anys després per fer-hi una esplanada. En aquesta zona, també s’explora la part de davant de la capella on ha aparegut un anivellament del segle XIV, que forma part de les diverses extensions que es van fer a l’edifici.
A la part nord s’està excavant l’exterior de la muralla on anys abans s’havia trobat una estructura paral·lela a la muralla que encara no s’ha pogut concretar ni la cronologia ni la funcionalitat. Per últim, també s’està excavant alguns dels sectors de l’interior del castell que fins ara no s’havien fet.
El castell de Sant Iscle de Vidreres va ser un dels principals actius del Vescomtat dels Cabrera entre els segles XII i XVI. Les excavacions arqueològiques van començar l’any 2005 mitjançant diversos torns de camps de treball.
Foto: Aj. Vidreres