Free Porn
xbporn

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Un llibre de la historiadora malgratenca Sònia Garangou aprofundeix en la figura dels brigadistes internacionals


“Les aigües de l’oblit” (Pagès Editors, 2022) és el darrer llibre de la historiadora i pedagoga malgratenca Sònia Garangou. L’obra aprofundeix en la figura de les brigadistes internacionals que viatjaven a bord del Ciudad de Barcelona quan va ser enfonsat davant la costa de Malgrat en plena guerra civil per l’impacte d’un submarí italià a les ordres de l’exèrcit de Franco. Gràcies a la població local, que es bolcar en l’auxili de les víctimes, es van poder salvar 130 persones.

El llibre, a banda de narrar el fet històric de l’enfonsament del vaixell davant la costa de Malgrat el 1937, aprofundeix en la figura dels brigadistes internacionals. Sònia Garangou ha aconseguit documentar fins a 176 brigadistes.

“Des del primer capítol els coneixem, veiem quin perfil tenien, eren obrers, la major part d’ells fills d’immigrants que han participat en vagues en el seu país, eren persones molt militants i que decideixen venir a lluitar a la guerra civil. I com és aquest viatge que fan a través de personatges reals, com aconsegueixen arribar fins a França i pujar a aquest vaixell […] i sortir de Marsella i intentar arribar fins aquí […]. En el llibre també s’explica l’altra part, la dels pescadors de Malgrat i tota la gent del poble que va veure com s’enfonsava el vaixell i va sortir deseguida a intentar rescatar a aquesta gent i intentar donar-los mantes i roba seca i intentar ajudar-los. I com els serveis d’emergència dels pobles del voltant es van mobilitzar per atendre els ferits i traslladar-los als hospitals”. (Sònia Garangou, historiadora).

 

Garangou també explica que bona part del coneixement necessari per elaborar aquesta radiografia prové de les persones que van viure aquell moment històric a Malgrat de Mar, algunes de les quals ja han mort. La historiadora també destaca el paper de la població local de l’època, que va auxiliar les víctimes.

“Molts dels testimonis que apareixen són de gent que vaig entrevistar quan vaig escriure el llibre de la guerra civil fa molts anys. Malauradament molts d’ells ens han deixat. I també persones que he trobat els darrers anys que m’han aportat testimoniatge. I així hem pogut reconstruir el que va passar aquell dia a la platja de Malgrat. També molts brigadistes van deixar diaris escrits, van fet cartes explicant a les seves famílies el que havia passat i també això m’ha ajudat a poder-ho reconstruir”.

 

El llibre s’ha presentat aquest dissabte en el marc dels actes de commemoració del 85è aniversari de l’enfonsament del Ciudad de Barcelona, que han culminat amb la descoberta al passeig marítim del monument en honor als brigadistes internacionals que ha dissenyat l’escultor Rob Mcdonald.

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit