Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Un estudi detecta 92 contaminants a l’aqüífer de la riera d’Argentona


Un estudi ha detectat 92 contaminants emergents en un aqüífer situat en una zona experimental a la riera d’Argentona, a la comarca del Maresme. L’anàlisi, l’ha realitzada l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC). Segons l’estudi, la meitat dels compostos tòxics acaba arribant al mar Mediterrani en concentracions més baixes. Ara bé, els investigadors celebren que això constata que l’aqüífer té una gran capacitat de degradar alguns contaminants.

Analitzar els tòxics per saber l’origen de l’aigua

Els contaminants trobats són molt variats, des d’additius del plàstic, compostos químics industrials, biocides, medicaments o productes d’higiene personal. De tots ells, els autors han destacat dos fàrmacs i sis substàncies d’ús habitual en multitud de productes com ara revestiments, vernissos, sabates o mobles.

En aquest sentit, els autors de l‘estudi, publicat a la revista ‘Journal of Hazardous Materials’, creuen que analitzar aquests tòxics ajudaria a trobar l’origen de l’aigua subterrània que arriba als aqüífers costaners i els processos de contaminació que poden patir. “La distribució d’aquestes substàncies al llarg de l’aqüífer ens permet entendre millor com es produeix la descàrrega de l’aigua subterrània al mar”, ha explicat l’investigador de l’IDAEA-CSIC i primer autor del treball, Daniel Gutiérrez-Martín.

Els investigadors han detectat que aquests contaminants poden arribar a l’aqüífer de diverses maneres com, per exemple, a través de la infiltració d’aigua de la mateixa riera cap al subsol o a causa de la pluja.

“La pluja, al seu pas per la ciutat, arrossega compostos tòxics que es poden arribar a filtrar al subsol. I també es deu a les possibles pèrdues del clavegueram i de les canalitzacions que porten les aigües tractades de les depuradores que acaben arribant a l’aqüífer”, ha explicat l’investigador de la UPC i coordinador de la zona experimental desenvolupada per a l’estudi d’aqüífers costaners, Albert Folch.

“El més rellevant dels aqüífers, com corrobora aquest estudi, és la seva capacitat per degradar contaminants de manera natural, ja que són sistemes molt reactius”, ha afegit l’investigador de l’IDAEA-CSIC, membre del Grup d’Hidrologia Subterrània i coordinador de la zona experimental, Jesús Carrera.

Foto: Ajuntament d’Argentona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit