Free Porn
xbporn

deneme bonusu veren siteler

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Un equip del CEAB estudia els impactes de la salinització en un dels principals rius d’Àfrica


Un equip internacional de recerca, amb la participació d’investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), l’Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua (IDAEA) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), analitza els efectes de l’augment de salinitat a les aigües del riu Gàmbia. Aquest projecte, amb una perspectiva interdisciplinària, aborda tant els impactes ecològics com els socioeconòmics d’un problema global i creixent.

La salinització de l’aigua dolça genera conseqüències greus per als ecosistemes; com la pèrdua de biodiversitat o alteracions en el cicle del carboni. També per a les persones; com la manca d’aigua potable, problemes de salut i afectacions a mitjans de subsistència com l’agricultura, la pesca o la recol·lecció de mol·luscs. El riu Gàmbia, a l’Àfrica Occidental, és un dels indrets més afectats, ja que pateix un increment significatiu de la salinitat a causa d’una prolongada sequera. Aquesta situació s’agreujarà amb la pujada del nivell del mar i la construcció d’una gran presa que reduirà el cabal del riu.

Projecte SALBIA

Per primera vegada, un equip de científics analitza en profunditat els impactes de la salinització en aquest riu. La recerca, d’abast interdisciplinari, se centra en aspectes com els canvis en la biodiversitat aquàtica, les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’afectació als manglars i les repercussions per a les comunitats locals. Entre els membres del projecte, hi ha experts en biogeoquímica, biologia, ecologia, geologia i ciències socials procedents d’universitats i centres de recerca d’Àfrica, Austràlia i Europa, incloent l’IDAEA-CSIC, el CEAB-CSIC i la UIB.

Núria Catalán, investigadora del CEAB-CSIC, explica: “Volem entendre tant els canvis que provoca l’augment de la salinitat en els processos naturals del riu i el seu entorn, com els impactes en les comunitats que depenen d’aquest recurs”.

El projecte SALBIA té com a objectiu, no només comprendre els efectes de la salinització al riu Gàmbia, sinó també aportar una visió global sobre aquesta problemàtica creixent. Segons Miguel Cañedo-Argüelles, de l’IDAEA-CSIC, “la salinització de l’aigua dolça és un problema global que s’intensifica amb el canvi climàtic i l’augment de la demanda de recursos”. L’equip busca generar evidències per desenvolupar estratègies aplicables arreu del món, cocreant solucions amb les poblacions locals afectades.

Els resultats del projecte haurien de ser útils tant en l’àmbit local, per millorar la gestió del riu Gàmbia. També a escala global, oferint un model per abordar el problema en altres zones. “Esperem proporcionar eines per a una gestió sostenible dels ecosistemes aquàtics vulnerables i ajudar a dissenyar estratègies d’adaptació a la salinització”, afirmen Pablo Rodríguez Lozano, de la UIB, i Miguel Cañedo-Argüelles, de l’IDAEA-CSIC.

Primers resultats

Els primers resultats de la campanya de mostreig duta a terme aquest estiu mostren que la salinització altera els patrons de biodiversitat al riu. Així, s’han creat comunitats d’organismes clarament diferenciades al llarg del gradient de salinitat.

A més, l’increment de sal també afecta la dinàmica del carboni al riu, influenciant les emissions de gasos d’efecte hivernacle com el CO₂. S’ha observat que les zones més salades, especialment a la desembocadura, emeten més gasos d’aquest tipus.

El projecte continuarà amb una segona campanya de mostreig prevista per principis de 2025, amb l’objectiu d’ampliar el coneixement sobre els impactes ambientals i socioeconòmics de la salinització de les aigües continentals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit