L’alga invasora asiàtica Rugulopteryx okamurae, originària del nord-oest del Pacífic, ha estat detectada al port Olímpic de Barcelona, segons els treballs de seguiment d’espècies invasores realitzats pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquesta espècie, inclosa al Catàleg espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i al Llistat europeu d’espècies invasores preocupants, ja s’havia localitzat a l’estiu al port de Llançà.
Una expansió preocupant
R. okamurae es va detectar per primer cop a la Mediterrània el 2015 a l’Estret de Gibraltar. Aquesta alga ha mostrat un gran potencial invasor, arribant a ocupar zones com Ceuta, Andalusia, Marsella, les illes Canàries i, recentment, la costa catalana. L’alga pot colonitzar els fons rocosos des de la superfície fins a trenta metres de profunditat, creixent fins i tot sobre altres espècies marines, i provocant alteracions significatives als ecosistemes.
Des del CEAB-CSIC assenyalen que el seu impacte ecològic i econòmic és “alarmant”: modifica els hàbitats, desplaça espècies autòctones i afecta activitats com la pesca, amb pèrdues que superen el milió d’euros anuals.
Situació a Catalunya
A l’estiu, R. okamurae es va detectar per primer cop a Catalunya al port de Llançà. Va ser durant unes pràctiques de camp d’investigadors de la Universitat de Barcelona (UB). Posteriorment, el CEAB-CSIC va validar la troballa i va caracteritzar la zona envaïda. Tot i que en aquesta fase inicial la colonització a Llançà i Colera ha estat esparsa, l’aparició al port Olímpic, amb una cobertura del 15% en blocs submergits a 3-6 metres de fondària, marca un nou focus d’expansió. Els experts consideren que l’alga podria haver arribat a Barcelona a través d’embarcacions d’esbarjo.
La importància de la vigilància marina
Des de 1992, l’ACA lidera programes pioners de vigilància d’espècies invasores en el medi marí, en col·laboració amb el CEAB-CSIC. A través d’una xarxa d’estacions de seguiment al llarg de la costa catalana, es monitoritza l’evolució de les espècies introduïdes. La ciència ciutadana, mitjançant iniciatives com Observadors del Mar, també contribueix aportant dades que són verificades pels investigadors.