Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Un 44% de la població espanyola prefereix utilitzar la via mèdica tradicional


Durant la pandèmia l’ús de la telemedicina es va disparar tenint un gran acolliment entre aquells que la utilitzaven, destacant els grans beneficis que els aportava com la seva eficàcia, el baix cost i la comoditat. No obstant això, d’acord amb l’últim estudi de Cigna “360 Wellbeing Survey”, un 44% de la població espanyola avui dia es manté escèptica i prefereix continuar utilitzant la via tradicional. Alguns dels motius pels quals això succeeix són els tres ‘enemics’ que envolten a la telemedicina: el desconeixement, els prejudicis i els falsos mites.

Els grans avanços tecnològics han permès desenvolupar plataformes especialitzades en telemedicina com a aplicacions mòbils amb les quals poder tenir un major accés als professionals: reserves de cites amb els metges, contacto via telefònica o per videotrucada en qualsevol moment, i fins i tot accés a les proves i informes elaborats per a estar informats en tot moment proporcionant un major control i cura de la salut. Tant és així, que l’últim estudi de Cigna “360 Wellbeing Survey” ha revelat que l’ús d’aquests serveis va augmentar en un 22% durant la pandèmia.

Davant aquesta situació, Elena Luengo, Clinical & Medical Innovation Manager de Cigna España, assenyala que “és important que la gent comprengui que la medicina digital no ha vingut per a reemplaçar als metges, sinó que, al contrari, s’ha creat per a ajudar-los. Hem de començar a concebre-la com una ‘amiga’ de la medicina tradicional, ja que totes dues disciplines són complementàries i juntes poden oferir encara millors resultats que per si soles, especialment en l’àmbit de la prevenció i seguiment de la cura de la salut. De fet, per a aconseguir el millor de tots dos mons, a Cigna ens centrem a reforçar de manera constant les nostres plataformes digitals incorporant noves funcionalitats adaptades al procés de convergència digital sense oblidar-nos del costat més humà de la medicina”.

Per a ajudar a desmitificar aquests falsos mites, els experts de Cigna ofereixen alguns aclariments a tenir en compte:

– La consulta en línia no té la mateixa qualitat que la presencial. La intel·ligència artificial és una de les eines que utilitzen les companyies dedicades a la telemedicina per a poder oferir un servei de qualitat òptim. Per exemple, per a poder facilitar la consulta i agilitar el procés, en molts casos es realitza al pacient un test previ per a saber quins són els seus símptomes i així poder dirigir-lo de manera automàtica al professional que millor el pugui ajudar. D’aquesta manera, el metge quan se citi amb el seu pacient ja sabrà quins són els motius de la consulta i podrà usar-la per a aprofundir en tots aquells detalls que necessiti per a poder acabar de dur a terme el seu diagnòstic d’una manera més àgil i eficaç.

– Poca personalitat de la consulta en línia. Algunes persones classifiquen les consultes en línia com a impersonals, fredes i distants. No obstant això, mentre una consulta presencial es produeix amb menor assiduïtat, una en línia es pot tenir amb major freqüència i això permet al pacient parlar més amb el seu metge, sentir-se més a prop, i fins i tot, generar una major confiança.

– Un metge en línia no pot diagnosticar-te de la mateixa manera. El món avança amb passes de gegant i amb l’ajuda de la tecnologia s’espera un gran futur ple de millores per a la salut. De fet, avui dia, amb l’objectiu d’oferir la millor atenció als pacients, els professionals en telemedicina compten amb un kit per a poder dur a terme els diagnòstics dels seus pacients. Existeixen una sèrie de dispositius com, per exemple, les càmeres digitals que permeten poder realitzar diagnòstics a distància.

– Les videotrucades no són segures. La privacitat ha guanyat un pes rellevant i s’ha convertit en el centre de totes les relacions que establim amb les entitats tant públiques com privades. Les plataformes especialitzades en medicina digital s’adhereixen a la normativa HIPAA i al Reglament General de Protecció de Dades, que s’encarrega de xifrar d’extrem a extrem tota la informació del pacient, tant les trucades que es fan, com totes les seves dades personals sota un sistema de seguretat avalat internacionalment.

– Els metges que atenen són reals, no són ‘bots’. Per a dur a terme una consulta telemàtica de qualitat i fiable és necessari acudir a les plataformes especialitzades que s’han creat per a això. La Cigna Wellbeing App™, per exemple, compta amb un accés fàcil, segur i confidencial a un equip de professionals de la salut, llicenciats i acreditats, cada dia de la setmana. A més, ofereix informació més detallada sobre ells, la seva experiència i la seva especialitat.

– Pèrdua de control sobre els pacients. Un dels grans beneficis que té la telemedicina i que facilita, sobretot, el treball als professionals és la centralització de les dades dels seus pacients, així com els seus historials mèdics, exàmens, receptes i cites, entre altres. Aquest avanç tecnològic fa que els metges puguin tenir més al seu abast tots els històrics dels seus pacients, permetent-los ser més eficaços i portar un seguiment més controlat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit