test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Tot a punt per a la 28a Fira de l’Avellana a Brunyola


La Fira de l’Avellana de la Selva tindrà lloc aquest cap de setmana, els dies 1 i 2 d’octubre, a Brunyola. L’avellana és la gran protagonista d’aquest esdeveniment que ja suma vint-i-vuit edicions i, enguany, a més, la fira vol destacar el paper de la dona en el cultiu de l’avellana al territori.

“Aquesta nova edició de la Fira de l’Avellana té un programa molt complet. El producte estrella és l’avellana i s’oferiran molts productes nous elaborats amb avellana.” (Anna Mascort, alcaldessa de Brunyola i Sant Martí Sapresa)

 

L’alcaldessa ha detallat la programació de la fira en l’acte de presentació d’aquest dijous a la seu de la Generalitat a Girona, just després de la intervenció de Salvador Balliu. El president del Consell Comarcal de la Selva ha remarcat la importància d’impulsar el producte de proximitat i de “sumar esforços per organitzar aquesta fira que fa temps que estan preparant amb molta il·lusió”. Ha parlat de Brunyola com “un poble petit amb molta voluntat” i s’ha mostrat convençut de la bona feina que fan els municipis selvatans per tenir una avellana de qualitat.”

 

Segons l’alcaldessa, “l’Ajuntament té el convenciment que la fira té sentit al municipi, per la gent de l’avellana i per l’avellana en si com a producte d’excel·lència” i ha insistit en “el treball en equip” que ho fa possible, des del Consell Comarcal de la Selva i l’Associació de l’Avellana fins als restauradors que incorporen l’avellana als seus plats.

Mascort ha explicat que qui farà el pregó seran tres dones del municipi, ja que la voluntat és “posar en valor el paper de la dona en les explotacions agràries”. També hi haurà exposicions sobre els remences o l’afectació del canvi climàtic en els conreus d’avellana i, aprofitant que la inauguració de la fira coincideix amb els cinc anys del referèndum de l’1 d’octubre, s’ha preparat l’exposició “Pobles rurals per la independència”.

L’alcaldessa fa una crida per a reivindicar la pagesia i reflexionar sobre com s’han d’encarar els nous reptes: “Què passa com a país? Volem tenir pagesia? Sempre he defensat i defensaré que la pagesia és essencial.”

 

El president de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i de les comarques gironines, Albert Horta, creu que “la fira ajuda a donar visibilitat al nostre producte, no només a Girona” i ha valorat positivament que any a any s’amplia l’oferta que s’hi mostra. Ha recordat els trenta-quatre associats que tiren endavant la producció de l’avellana i, com a problemes, a part del canvi climàtic, ha parlat del relleu generacional amb una mitjana d’edat molt alta. Ha lamentat que “el jovent no s’atreveix a viure de l’avellana”.

També han participat en aquest acte de presentació el cap de servei de Coordinació i Gestió Territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Quim Xifra, i el pastisser Toni Noguera. Noguera ha alabat les característiques de l’avellana de Brunyola i ha donat una primícia. Segons el pastisser, “de cara l’any vinent s’impulsarà una marca perquè els pastissers de Catalunya treballin amb fruits secs de Catalunya”.

Laura Llunell
Periodista de Ràdio Marina

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit