Tossa de Mar celebra, un any més, la campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba. Del 2 al 17 de setembre els restaurants tossencs, membres del col·lectiu Cuina Tradicional Tossenca, ofereixen un menú especial amb un primer plat, el Cim, Tomba de segon, i unes postres.
L’origen del Cim i Tomba
El Cim i Tomba està profundament arrelat a la tradició marinera del municipi de Tossa. Abans, anar a pescar a la vela o a rem volia dir ser fora de casa moltes hores. Així doncs, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, carbó, un morter i una olla de ferro. A més també s’enduien un cistell amb patates, cebes, alls, tomàquets, pebrots, oli i espècies com sal, pebre o safrà.
Tot i ser a alta mar, a l’hora de dinar, posaven dins l’olla la ceba, les patates a rodanxes i les hortalisses trinxades, amb uns grans d’alls. Aquí hi afegien el peix de rebuig de la pescada, el que sortia trencat de la xarxa o que ja sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc…). A tot això hi afegien un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure tot junt a foc ràpid. Amb el morter feien un allioli negat per posar sobre del peix quan ja era gairebé cuit. Ho deixaven bullir tot entre 2 a 5 minuts més.
Actualment, la majoria dels restauradors preparen el Cim i Tomba amb rap, rèmol o bastina. Ara bé, i tot i i que tots els restaurants que participen a La Cuina del Cim i Tomba segueixen la recepta original, també hi ha cuiners que la canvien. N’hi ha fan servir l’escórpora o altres peixos que tinguin la carn forta que no es desfaci durant la cocció o d’altres que hi aporten el seu propi toc creatiu.