Cada cop queda menys per la Fira Mercat del Ram de Tordera. Es tracta d’una de les festes més destacades del municipi, celebrada anualment al Parc Prudenci Bertrana. Aquest any, l’edició número 48 se celebrarà els dies 12 i 13 d’abril.
La Fira Mercat del Ram de Tordera té una història que remunta a mitjans del segle XIX. El seu arrelament com a esdeveniment de referència comença el 1853, quan l’Ajuntament de Tordera va proposar la creació d’un mercat dominical per reunir els habitants de la zona, aleshores dispersos. El mercat va començar a celebrar-se al carrer Ciutadans i, pel seu creixement, es va traslladar a la plaça de les Cols.
Més de 100 expositors
Una fira amb història
L’any 1880, el mercat ja era un esdeveniment consolidat, i es van establir quatre dates anuals per a la seva celebració. Una d’elles, el Diumenge de Rams, que ha sigut el seria s’ha mantingut com la Fira Mercat del Ram. Els anys 20, la fira ja destacava pel comerç i l’intercanvi de productes agrícoles i ramaders.
Durant la Guerra Civil, la fira va continuar funcionant, malgrat les dificultats. Els productes agrícoles i l’aviram van seguir sent protagonistes, però va ser a la postguerra quan la figura del xarlatà es va fer més present, amb un mercat on també es podien trobar productes de segona mà o, fins i tot, en contraban. A mesura que avançaven les dècades, el caràcter del mercat va anar canviant, adaptant-se als canvis socials i econòmics de la societat. Als anys 60 i 70, la industrialització va portar noves ofertes al mercat, amb la incorporació de productes com roba, decoració i artesania.
Amb el pas dels anys, la fira va continuar creixent i canviant d’ubicació. Des de la plaça de les Cols, va passar a la plaça de l’Església, i més endavant, es va traslladar a la pista L’Amistat. Però va ser a partir de 1978 quan es va consolidar en el Parc Prudenci Bertrana, on ocupa més de 40.000 metres quadrats d’espai expositiu.
Durant els anys 80, la Fira Mercat del Ram va esdevenir un esdeveniment de gran importància, amb la visita de figures polítiques destacades com presidents de la Generalitat i ministres. Avui, la fira continua sent un referent per la seva diversitat d’activitats, que inclouen exposicions de productes locals, artesania, espectacles i activitats culturals, mantenint viu l’esperit de tradició i innovació que la caracteritza des dels seus inicis.