L’Ajuntament de Tiana ha acordat suspendre durant un any les llicències d’obres a tot el nucli antic. L’objectiu és reforçar la protecció del patrimoni arquitectònic.
Segons recull el decret d’alcaldia signat aquest divendres, no es podran fer obres menors de rehabilitació o pintat de façanes ni tampoc es permetrà enderrocar, ampliar o fer cases noves als carrers del centre. La moratòria és simultània a l’inici d’un nou pla urbanístic que especificarà com protegir els ambients urbans. El consistori vol treballar aquest document en paral·lel a una actualització del pla que des del 2002 regula la protecció del patrimoni arquitectònic.
Així doncs, el decret estableix que, durant un any, no es concediran llicències d’obres per a qualsevol actuació que pretengui tocar les cartelleres i rètols que donen al carrer, les façanes el pas de cablejats o la col·locació de nous aplacats.
També s’especifica que fins a l’abril del 2025 no es permetran enderrocs o obres noves. Tampoc ampliacions ni reformes estructurals de les 26 cases actualment catalogades al centre històric ni als espais inclosos a l’àmbit on es treballa el nou planejament de protecció patrimonial.
En marxa dos plans especials urbanístics
El govern ha aprovat aquesta moratòria en el marc d’un decret on s’inicien els tràmits de dos plans especials urbanístics. D’una banda, vol crear el Pla Especial per a la Protecció dels ambients urbans del nucli antic de Tiana. Es tracta d’un document amb què es volen fixar pautes d’intervenció i tractament dels espais lliures per tal de revifar-los.
La intenció del govern és que aquest nou pla defineixi, per exemple, com han de ser els colors, materials o acabats de les façanes del centre. També establirà com s’ha de tractar el cablejat, quines han de ser les fustes de portes i finestres, o quines directrius han de seguir les cartelleres dels locals comercials.
D’altra banda, el segon pla urbanístic que vol treballar el consistori és una modificació puntual del Pla Especial de protecció i catàleg del patrimoni arquitectònic i ambiental de Tiana. Aquest document és el que identifica quins elements significatius es preserven al poble, tant pel valor historicoarquitectònic com pel valor natural, ambiental i paisatgístic.
Per redactar els nous plans urbanístics, el govern s’ha compromès a basar-se en una “reflexió tècnica, urbanística i cultural actualitzada”. En aquest sentit, preveu convocar una sessió oberta del Consell Assessor d’Urbanisme per tal de convidar els arquitectes del municipi.