L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha tret a licitació per 1,3 milions d’euros les obres de restauració de l’estany de Sils. Un dels objectius és la millora de la recaptació d’aigua per tal de preservar aquest espai natural. Els treballs contemplen la connexió amb la sèquia de Sils i de la restauració de la llacuna.
Actualment, l’estany de Sils s’alimenta, especialment en períodes de sequera, a través dels aiguamolls que es van fer l’any 2006. Aquests actuen com a tractament terciari (filtre verd) de la depuradora de Sils-Vidreres, situada a l’est d’aquest espai natural. El tractament terciari, però, treballa de manera irregular i s’ha deteriorat darrerament, segons apunta l’ACA. Això ha fet que l’aportació d’aigua a l’estany sigui escassa i puntual.
A més, amb les obres, també es vol millorar el funcionament hídric, gestionant l’aigua que de manera natural drena cap a l’estany en períodes de pluja i la seva posterior sortida cap a la sèquia de Sils, a través d’una comporta basculant. El que es vol aconseguir, doncs, és que una millora hidromofològica i aportació extra d’aigua amb qualitat suficient per a garantir un flux constant des del terciari de la depuradora de Sils-Vidreres, a través de la recuperació dels aiguamolls que formen el terciari existent i d’aquesta manera fer-los funcionar a règim constant.
Arribar a 1.250 m³ per segon i garantir la qualitat
Aquesta mesura permetrà que, mitjançant un nou filtre verd, s’aconsegueixi arribar als 1.250 metres cúbics per segon. L’aportació d’aigua depurada es complementarà, en cas de necessitat, de la captació directa de la sèquia de Sils, on es rep l’aigua tractada a les depuradores de Sils-Vidreres i Caldes de Malavella.
Aquestes dues solucions s’anirien alternant, amb l’objectiu de garantir la qualitat. També es milloraran les comportes, fet que permetrà una millor gestió de l’aigua de l’estany.
El termini màxim per presentar les propostes és el 9 de febrer. Cal recordar que l’estany de Sils conforma un espai natural protegit i que compta amb una diversitat d’hàbitats lligats a l’aigua, com la llacuna, prats inundables i dalladors, espais fluvials. Tot plegat gestionat amb la implicació de la població local per garantir la conservació de la seva biodiversitat de forma compatible amb l’ús públic i amb la protecció davant el risc d’inundacions.