Sant Hilari Sacalm fa valdre el llegat fotogràfic de Joaquim Garriga (1884-1950) amb una exposició organitzada per la Fundació Sútia d’Art i l’Ajuntament del municipi. La mostra, inaugurada divendres passat davant d’una seixantena d’assistents, es pot visitar fins al 31 de juliol de 2025 a la seu de la fundació.
L’acte inaugural va comptar amb la participació de Joan Escolà Pujol, president de la Fundació Sútia d’Art; Roser Planas Garriga, neta del fotògraf; i Jordi Rotllant Cors, alcalde de Sant Hilari. Escolà va destacar que l’obra de Garriga “és testimoni de l’arribada de la modernitat a Sant Hilari”, amb especial rellevància per les seves postals i retrats col·lectius a la plaça Jacint Verdaguer.
Un pioner de la fotografia a les Guilleries
Nascut el 1884 al carrer Arbúcies (actualment Josep Ximeno), Joaquim Garriga va iniciar-se en la fotografia durant la primera dècada del segle XX. Va ser mentre regentava una botiga de quincalla. Les seves primeres imatges conegudes daten de l’any 1910, amb motiu d’una gran nevada. Mostren diversos espais de Sant Hilari, com el carrer Rectoria i l’actual plaça Gravalosa.
Aprofitant la popularització de les postals, Garriga va començar a editar foto-postals. Més endavant, va col·laborar amb l’editor barceloní Josep Thomas per produir-ne amb tècnica de fototípia. El seu arxiu inclou imatges emblemàtiques de les Guilleries, com la Roca Foradada i la Gorga de la Plana, així com col·leccions de postals d’altres municipis com Arbúcies i Tordera, on va viure a partir de 1915.
Un dels aspectes més destacats de la seva trajectòria és la sèrie de retrats grupals realitzats a la plaça Jacint Verdaguer, que inclouen centenars d’estiuejants. De fet, aquestes imatges són avui un document per entendre la transformació social, l’evolució urbana i els canvis en la moda i la vida quotidiana de principis del segle XX.
Una exposició per redescobrir una figura clau
La mostra ofereix una mirada exhaustiva a la seva producció fotogràfica, posant en relleu la seva contribució al patrimoni visual de les Guilleries. L’exposició forma part del compromís de la Fundació Sútia d’Art per recuperar i difondre figures clau de la cultura local.
A través d’aquesta iniciativa, Sant Hilari recupera la figura de Garriga com a cronista gràfic d’una època clau en la modernització del territori. Així, l’equipara a altres referents culturals del municipi com Josep Ximeno Planas.