Sant Hilari Sacalm celebrarà la 8a Jornada Guilleries: Aigua i Territori el dijous 15 de febrer. Organitzada per la Càtdera de l’Aigua, Natura i Benestar, la 8a Jornada Guilleries porta el títol ‘Mamífers urbans (rates, gats, senglars): com gestionar una nova realitat’. Així, el cicle de conferències posarà el focus en com gestionar la presència d’aquests animals als nuclis urbans.
Les rates tenen una llarga història de convivència difícil amb els humans, per la seva associació amb malalties i danys materials. Tot i això, el seu control pot comportar efectes secundaris indesitjables, tal com assenyalen des de la Càtedra de l’Aigua. Els gats urbans, tot i foragitar els rosegadors i a banda de zoonosi i altres riscos higiènics, afecten de manera molt notable la biodiversitat del seu voltant. A més, els senglars ja són habituals fins i tot a l’interior de les poblacions, fent replantejar part del mobiliari urbà. Amb aquesta premissa, a la jornada es comentaran de la mà d’experts propostes tècniques sostenibles per evitar o minimitzar els seus impactes.
Les ponències
El cicle arrencarà a les 10 h amb la presentació de la jornada a càrrec de Jordi Rotllant i Cros, alcalde de Sant Hilari. A continuació Roger Vila i Mani, responsable tècnic de BIONET, farà la xerrada ‘nous rodenticides, una esperança per a la fauna salvatge’. El seguirà Jordi Baucells i Colomer, director i soci de Gestió de Residus i Biodiversitat, SL, amb ‘Altres eines de control de rosegadors als nuclis urbans: òlibes i gorjablancs’.
Després d’una pausa, a les 11.30 h es reprendran les xerrades amb Anna Ortuño i Romera, experta en Parasitologia i Malalties parasitàries de la Facultat de Veterinària de la UAB. Farà la conferència titulada ‘Identificació i avaluació de zoonosi i altres riscos higiènics associats a la presència de gossos i gats’.
Tot seguit, la coordinadora dels Agents Cívics de l’Ajuntament de Vic, Cristina Molas Casacuberta, farà la xerrada ‘L’impacte de les colònies controlades de gats de carrer i alternatives de la seva gestió’.
A les 12.30 h, Joana Colomer i Rosell, responsable de projectes de gestió de fauna a Minutaria, farà la conferència ‘Prevenció de conflictes amb fauna a l’entorn urbà: el cas del senglar’. En acabar, hi haurà un debat amb tots els ponents de la jornada i la cloenda de la jornada.
La Jornada Guilleries l’organitza la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar. La càtedra està impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona. El cicle de conferències es farà el dijous 15 de febrer a l’Espai Aqua. La participació és gratuïta, però cal fer inscripció prèvia.