La plataforma Salvem Can Fàbregas avisa l’Ajuntament de Mataró que seguirà “vigilant i exigint” la reconstrucció de l’antiga nau fabril al seu lloc original, després que un jutge hagi posat un ultimàtum al consistori per fer efectiva una sentència de fa més de deu anys. L’edifici es va desmuntar peça a peça per alliberar un solar per a l’arribada d’El Corte Inglés, un projecte que ha acabat fent aigües. Les peces fa quinze anys que estan emmagatzemades en un solar perquè ja des d’un primer moment hi havia l’objectiu de reconstruir-la. Ara Salvem Can Fàbregas assegura que el pas del temps i el vandalisme impediran una reconstrucció completa. Tot i això, destaquen el “valor històric” que implicaria recuperar la nau amb “deficiències i fissures”.
Després d’anys de silenci, la plataforma ciutadana Salvem Can Fàbregas torna a treure el cas a Mataró. El contenciós ha donat la raó a les tesis del moviment. Des dels seus orígens reclamava la preservació de la nau al seu emplaçament original.
Salvem Can Fàbregas celebra que ara l’Ajuntament vulgui afegir-se també a aquest posicionament i defensi públicament la reconstrucció de la nau, fent-la compatible amb possibles usos comercials en el mateix solar. Fins ara, lamenta la plataforma, s’han “malbaratat diners” i s’ha “menystingut” el patrimoni.
“Avui els tribunals ens donen la raó”, celebra el portaveu de Salvem Can Fàbregas, Esteve Gual en roda de premsa. Des de la plataforma carreguen contra el govern socialista que va impulsar el desmuntatge de Can Fàbregas, encapçalat pel llavors alcalde Joan Antoni Baron: “Van sacrificar interès públic i patrimoni per lucre privat”.
Després del nou auto dels jutjats, la plataforma demana a l’actual govern municipal que “compleixi” amb les resolucions i es pugui “posar fi a la situació i retorni a la ciutat un patrimoni que no s’hauria d’haver malmès”. Els activistes fan així referència al pas del temps i el desgast de les peces quinze anys després del desmuntatge.
S’ha “menystingut” el patrimoni
Els portaveus de la plataforma asseguren que a la nau reconstruïda “s’haurien de veure les fissures” per poder mostrar el pas del temps i el procés que ha viscut l’edifici: “El trossejament forma part de la seva història”. Aquesta reconstrucció ‘incompleta’ permetria, defensen, explicar els fets a les generacions futures.
La reconstrucció “amb deficiències”, fruit del desgast de les peces i dels episodis de vandalisme i robatoris que s’han viscut, representaria “l’esforç d’un moviment cultural”. La mateixa arquitectura, defensen, pot esdevenir un “exemple pedagògic” sobre història local.
Pel que fa a terminis, la plataforma Salvem Can Fàbregas assumeix que el litigi “es pot allargar tres o quatre anys més”, si l’actual govern municipal aposta per “dilatar” el procés i no entomar la reconstrucció de manera immediata. Les sancions econòmiques que preveu el contenciós en aquest supòsit, conclouen, són “ridícules”.