Riudellots de la Selva celebra l’11a edició de la Fiporc aquest cap de setmana. El municipi, aquests 17 i 18 de febrer acollirà la fira del porc amb activitats per a tots els públics.
Enguany, la Fiporc inclou exposicions, tallers i altres activitats vinculades al sector del porc. A més, també hi haurà una àrea de tast gastronòmic per poder menjar i fer degustacions. També es faran demostracions i exhibicions del procés de matança, especejament i elaboració d’embotits amb els comentaris del cuiner Pep Nogué, que farà en directe des de Fiporc la seva secció ‘L’Arca de Nogué’ del programa El Suplement de Catalunya Ràdio.
Com a novetat, aquest any s’ha organitzat un concurs infantil i juvenil de dibuix. A més, en aquesta onzena edició també es recupera la jornada tècnica del sector de la indústria porcina amb la col·laboració d’IRTA.
En el marc de la Fiporc, la sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Riudellots acollirà l’exposició El Fiporc de Mireclik. Aquesta mostra de Mireia Gómez Ortiz és una recreació de Fiporc i Riudellots amb Playmobil.
El món del porc s’ha convertit en un dels eixos econòmics i identitaris de Riudellots de la Selva. Com assenyalen des de l’ajuntament, cada dia arriben més de 25.000 porcs al municipi per ser sacrificats i transformats en productes alimentaris. De fet, Riudellots és el segon municipi d’Europa on més porcs passen al dia.
Fiporc, va néixer, el 2014, amb la intenció de posar en relleu tot el cicle de vida del porc i dels productes que se’n deriven, recuperant la tradició dels “avis”. Així ho explica el primer tinent d’alcalde, Lluís Barnés.
“Tot i que Riudellots és un poble on la indústria del porcí és molt important perquè tenim tres escorxadors i, realment, tenen molta producció, intentem recuperar l’esperit dels nostres avis o pares que quan tenien la masia feien la matança del porc i el menjar per tota la família i per tot un any i era com una festa. Intentem recuperar aquesta tradició i, sobretot, que sigui divulgativa de cara a les noves generacions per saber que el porc és un aliment del qual se sacrifica tot. Perquè ara els nens i nenes estan acostumats a veure’l al supermercat en bosses, però no saben d’on ve, i intentem explicar això”.
Pel que fa a l’impacte econòmic, Barnés ha assenyalat que és difícil de calcular perquè és una fira “molt casolana”.
“L’impacte econòmic és difícil de calcular, però estem al voltant dels 100.000 euros. És una fira molt casolana que no provoca activitat després de la fira. Però, entre despeses i ingressos, sol rondar els 100.000 euros”.