El corriol camanegre i el capironat marí, dues espècies en perill d’extinció, han reaparegut a la desembocadura del riu Tordera. La recuperació d’aquestes dues espècies és conseqüència directa de la regulació d’accés de la desembocadura des de l’any 2020 segons expliquen des de l’Ajuntament de Malgrat i l’Associació Naturalistes del Montnegre i la Tordera en un comunicat conjunt. També és un factor important la gestió iniciada per la recuperació ecològica de l’espai.
Per trobar evidència de nidificació del corriol camanegre a la comarca del Maresme cal anar fins a l’any 2003. Per trobar-ne a la desembocadura de la Tordera, però, fins al 1996. La massificació de l’espai i les molèsties ocasionades per persones i gossos deslligats va provocar l’anul·lació de l’espai com a zona de retorn de l’espècie. Després de dos anys amb intents fallits, aquest any s’ha localitzat una posta que certifica la recuperació de la nidificació vint-i-sis anys després.
Fins a mitjans del segle passat, el capironat marí era característic dels sorrals litorals del delta de la Tordera. A partir del 1950, aproximadament, es va donar per extint a la península Ibèrica. Fa pocs anys, però, se’n va retrobar a una platja propera a la desembocadura, essent l’única població coneguda de capironat marí a Catalunya.
Foto: Ajuntament de Tordera // Enric Badosa